Speelstraten

Speelstraten geven kinderen, jongeren en de volwassen bewoners meer ruimte. De straat wordt opnieuw een ontmoetingsplaats voor kinderen en volwassenen. Daarnaast zijn ze gewoon gezellig, leuk en veilig voor iedereen.

Een speelstraat wordt volledig afgesloten voor het doorgaand verkeer volgens vaste uren, meestal tussen 13 en 20 uur. Bewoners mogen nog met de wagen in de straat, maar dan wel alleen stapvoets. 

Je kan een speelstraat organiseren tijdens de paas- en zomervakantie. Ook op Buitenspeeldag, meestal de eerste woensdagnamiddag na de paasvakantie, kan je jouw straat er tot een omtoveren.

Speelstraat aanvragen: stappenplan

Wil je van jouw straat ook een speelstraat maken tijdens schoolvakanties? Leuk! Volg onderstaand stappenplan zodat je zeker niets vergeet.

Meer info nodig? Neem zeker onze tips en voorwaarden door.

Stap 1: Kijk of jouw straat in aanmerking komt

Om jouw straat om te toveren tot speelstraat, moet die aan bepaalde regels voldoen. Twijfel je of je straat in aanmerking komt? Neem contact op met de jeugddienst voor je een aanvraag indient.

Stap 2: Zoek meters en peters

Voor elke speelstraat zijn er 5 meters of peters (of 3 als het gaat om een korte speelstraatperiode) die de organisatie ervan op zich nemen. Zij zijn het eerste aanspreekpunt voor de stad en de buurtbewoners.

Tijdens de speelstraat plaatsen zij de hekken en nemen zij die achteraf weer weg. Ze houden elk om beurt toezicht op de speelstraat, maar dat wil niet zeggen dat zij verantwoordelijk zijn voor de kinderen die er spelen. Ouders blijven steeds verantwoordelijk voor hun eigen kinderen.

Stap 3: Licht jouw buren in

Voor je een speelstraat kan aanvragen, moet de meerderheid van je buren akkoord gaan. Daarvoor kan je gebruikmaken van de bewonersenquête. Elk huisnummer uit jouw straat telt daarbij als één stem. Eventueel kan je de enquête ook uitbreiden naar de aanpalende straten als zij hinder kunnen ondervinden van de speelstraat.

Je hoeft een buurtenquête maar één keer per jaar af te nemen. Wil je tijdens hetzelfde jaar weer een speelstraat aanvragen voor een andere periode, dan volstaat het dat je een bewonersbrief uitstuurt voor je jouw aanvraag indient. Wie bezwaar heeft tegen een speelstraat, moet dat dan melden binnen 14 dagen.

Je kan bij de eerste aanvraag ook bewonersenquêtes afnemen voor alle periodes die je dat jaar wil indienen. Dan hoef je maar één keer bij de buren langs te gaan.

Stap 4: Vraag de speelstraat aan

Alle stappen succesvol volbracht? Joepie, dan kan je een speelstraat aanvragen via de knop hieronder.

Ik vraag een speelstraat aan!

Opgelet: je kan een aanvraag voor de zomervakantie indienen tot en met woensdag 22 mei 2024. Laattijdige aanvragen worden niet aanvaard.

Stap 5: Spelen maar!

Als je aanvraag wordt goedgekeurd, ontvang je een officiële brief waarin de periode van de speelstraat, de contactgegevens van meters en peters en eventuele bijkomende voorwaarden zijn vermeld.

Bij de start van de speelstraat bezorgt de jeugddienst de speelhekken, waarop de vereiste signalisatie en infoborden hangen (verkeersbord C3 met het onderbord 'speelstraat' en infoblad over de speelstraat). Als jullie tijdens de zomervakantie ook een Rommy speelkoffer aanvroegen, bezorgen we die samen met de hekken. Benieuwd waarvoor de stad nog allemaal zorgt? Bekijk het hier.

Wanneer de speelstraat eindigt, haalt de jeugddienst de speelhekken en -koffer weer op.

Veel succes en natuurlijk ook veel speelplezier!