De Mensen Maken de Stad - 50 jaar diversiteit

Het project 'De Mensen Maken de Stad' werd opgestart in 2014 - 2015 door stad Mechelen, vzw mmMechelen Feest en vzw Fiëbre.

Dat evenementenjaar stond volledig in het teken van 50 jaar diversiteit. In 1964 kreeg de diversiteit in Mechelen immers een boost waardoor Mechelen diverser is dan ooit. Het project de 'Mensen Maken de stad' zette gedurende een jaar met verschillende acties de rijkdom van die diversiteit in de kijker. 

mensen maken de stad (1)

Face-it 

Een van de acties binnen het project was Face-It, een grote foto-installatie aan het postgebouw met de portretten van 128 Mechelaars. 128?  Dat getal staat symbool voor het aantal landen waar de Mechelaars van vandaag hun roots hebben. Eén ding hebben ze gemeen: hun toekomst ligt hier. In Mechelen.

Magazine Living in Mechelen

De stad ontwikkelde samen met studenten journalistiek van Thomas More Hogeschool ook het magazine Living in Mechelen, vol verhalen van Mechelaars, recepten en ludieke testjes. Je kan het magazine hier online doorbladeren

Artistieke productie

Vier Mechelse artiesten van verschillende disciplines, leeftijden en achtergronden namen het publiek mee op sleeptouw door hun stad. Aïtor Biedma (beeldend kunstenaar), Kirsten Mariën (theater), Youssef Saoudi aka ZigSag (rapper) en Bodé Owa (danser) gingen op onderzoek: ‘Wie ben ik in Mechelen? Welke invloed heb ik op deze stad? Hoe beïnvloedt de stad mij?’ Het resultaat van dit onderzoek verwerkten ze in een levendig artistiek parcours.

Feestelijk hoogtepunt 

Stadsartiest Gijs Vanhee portretteerde vijf Mechelaars op zijn unieke manier en creëerde zo de vijf mini-Mechelaars die ook het logo vormden. Iedere inwoner kreeg een kartonnen exemplaar van deze figuurtjes om zijn eigen mini-Mechelaar te maken. Tijdens UiT zonder Uitlaat van dat jaar kwamen alle mini-Mechelaars samen in één installatie

Bekijk hier het verhaal van de mini-Mechelaars.

Diversiteitslied

Na het zien van de 128 portretten van diverse Mechelaars op het postgebouw, schreef Jo Van Schoors, Mechelaar en docent aan Thomas More, een lied over diversiteit‘Mechelen aan de Dijle'. Lees hier zijn verhaal over de multiculturele droom die werkelijkheid werd.