Dromen Over Thuis

Verhalen uit Mechelen, Sint-Katelijne-Waver & Willebroek 

In 2021 werd het project Dromen over thuis opgestart. Voor dit project slaan Mechelen, Sint-Katelijne-Waver en Willebroek de handen in elkaar en zetten we samen in op het verzamelen, bewaren en ontsluiten van verhalen van ingeweken inwoners.

Wist je dat 33% van de Mechelaars buitenslandse roots heeft? In Willebroek is dit 31,4% en in Sint-Katelijne-Waver ligt het cijfer op 14,1%. De wereld verandert voortdurend. Globalisering is intussen overal actief en ook in onze regio is diversiteit een realiteit.

Het project zet in op het versterken van een gedeelde identiteit. Migratie-erfgoed maakt deel uit van het collectief geheugen en vormt de lijm binnen deze intergemeentelijke samenwerking. Vanuit een (klein)stedelijke context zetten we dan ook vanuit diversiteit en samenleven volop in op het verbinden van mensen, op het bouwen van een inclusieve gemeenschap. Door op zoek te gaan naar een gedeeld verleden (via storytelling, verhalen), versterken we een gedeelde identiteit en een gedeeld begrip voor mekaar (omwille van de herkenbaarheid van deze migratieverhalen) en werken we samen aan een gedeelde toekomst.