Nachtraven

Vaak zijn het jongeren die geconfronteerd worden met seksuele intimidatie. Niet alleen op straat, maar ook in uitgaansleven. In het kader van ‘slimme stad’ gaan we samen met de jeugddienst en Studio Dott in gesprek met deze jongeren. Aan de hand van deze informatie proberen we dan ‘slimme oplossingen’ te vinden voor intimidatie op straat. Dit project heet ‘Nachtraven’ en bestaat uit verschillende fases.

  • In de week van 13 november organiseerden we een eerste digitale bevraging over het nachtleven in Mechelen. 341 jongeren vulden deze vragenlijst in.
  • Op 25 november vond er een eerste idea jam plaats, een creatieve workshop waarin we samen met jongeren mogelijke scenario’s uit het Mechelse nachtleven verkennen: hoe ziet het traject van een fictieve persoon er mogelijk uit, welke ‘problemen’ kan deze tegenkomen, en vooral welke zijn mogelijke oplossingen hiervoor.

 

Van hieruit gaat ontwerp- en adviesbureau Studio Dott aan de slag. Zij reiken binnenkort enkele 'slimme' voorstellen aan die kunnen leiden tot een veiliger en fijner nachtleven. We laten jullie snel weten wanneer een eerste testfase van start gaat.

jeugdwerk bevraging

De stad Mechelen wint met haar project Nachtraven de derde editie van de Slim in de stad-prijs, een wedstrijd georganiseerd door het Agentschap Binnenlands bestuur van de Vlaamse Overheid. Gisteren vond de prijsuitreiking plaats in het Herman Teirlinckgebouw te Brussel. De prijzenpot van 150.000 euro werd verdeeld over twee winnaars. Met “een voorbeeldconcept voor slimme steden”, maakt het ingediende concept indruk op een jury van deskundigen en andere steden. Mechelen mag dan ook 100.000 euro in ontvangst nemen van Vlaams minister van Stedenbeleid Liesbeth Homans. De andere winnaar, Kortrijk mag 50.000€ mee naar huis nemen.

Het Mechelse concept is een verdere uitwerking van een idee dat vorig jaar werd ingediend. De stad Mechelen is consequent bij haar idee gebleven en heeft de opmerking bij de vorige inzending ter harte genomen.  “Waar vorige keer gesteld werd dat het idee duidelijk vernieuwend potentieel bezat, maar nog scherpte en duidelijke toepasbaarheid miste, ziet de jury nu een helder omlijnd idee, omringd door verschillende partners die de stap naar implementatie vorm geven.”, aldus het juryverslag.

Lees het volledige juryverslag.