Dossier en voorbereidingen van Mechelen EVC2025

We zijn fier op onze vrijwilligers. Daarom stelde Mechelen zich officieel kandidaat om de Europese Vrijwilligershoofdstad van 2025 te worden. Naast Mechelen deden ook de Spaanse steden Avilés en Salamanca mee.

In 2013 lanceerde het Centre for European Volunteering (CEV) de European Volunteer Capital competitie om vrijwilligerswerk te stimuleren en te ontwikkelen op lokaal niveau. De grootte van deelnemende steden en gemeenten is niet van belang, wel de mate waarin zij inzetten op vrijwilligerswerk. Hoofddoel van CEV is om steden die inzetten op vrijwilligerswerk, erkenning te geven. Ook Mechelen zet sterk in op vrijwilligerswerk, 1 op 7 Mechelaars doet vrijwilligerswerk en dat cijfer stijgt jaar na jaar. Met onze kandidatuur, willen we de inzet van alle vrijwilligersorganisaties en vrijwilligers in Mechelen in de kijker zetten en onze waardering uiten voor al hetgeen ze doen voor onze stad.

Op dinsdag 5 december 2023 werd in Trondheim (Noorwegen) bekend gemaakt dat Mechelen de titel van Europese Vrijwilligershoofdstad 2025 ontvangt! Op dinsdag 5 maart 2024 volgde de officiêle ondertekening van het Memorandum op het Stadhuis van Mechelen in aanwezigheid van vrijwilligers, bestuursleden, medewerkers van betrokken diensten, het Vlaams Steunpunt Vrijwilligerswerk en Gabriella Civico, directeur van het CEV.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto's van fotograaf-vrijwilliger Eddy De Ron

 

Meer info, waaronder het juryverslag en de ingediende video, vind je op www.europeanvolunteercentre.org/evcapital2025 .