Jan Dedecker is actief bij Kwb (Kristelijke Werknemersbeweging) Coloma en vertegenwoordiger voor ngo WSM (vroeger Wereldsolidariteit).

Een aantal jaren geleden maakte hij een inleefreis naar Sri Lanka. Tijdens een rondreis op het eiland bezocht hij verschillende hoopgevende projecten van WSM. Een ervaring die hem zijn hele leven zou bijblijven en ervoor zorgde dat hij zich bleef engageren voor de derde wereld en bewustmaking rond ‘schone kleren’.

Textielarbeiders in barre werkomstandigheden 

"Tijdens deze reis stelden we met onze eigen ogen de barre werkomstandigheden van arbeiders in de textielindustrie vast. Arbeiders die onze kleren vaak in heel slechte omstandigheden maken. Sindsdien werk ik in Mechelen dus vooral rond het thema ‘schone kleren.’ Onze focus ligt vooral op Bangladesh, Cambodja en Indonesië. In Bangladesh steunen we GK (gezondheidszorg) en NGFW (een vakbond voor de textielarbeiders)."

Op straat door corona 

"De impact van de coronacrisis op deze textielarbeiders is niet gering. Kledingmerken, zoals C&A, annuleren hun geplaatste bestellingen, zelfs wanneer deze al klaar waren voor verzending. De arbeiders worden niet betaald of ontslagen zonder enige vergoeding. Steun vanuit de overheid is er niet. Sociale bescherming zoals een ziekte- of werkloosheidsuitkering bestaan niet. Mensen worden op straat gezet zonder compensatie. Er is diepe armoede. Geen eten."

 

Voedselbedeling, lobbywerk en testkits 

"Onze partners ter plaatse zetten nu alles op alles in de strijd tegen Covid-19. Ze zamelen geld in en zijn gestart met voedselbedeling. Ze lobbyen bij de overheid om coronamaatregelen in te voeren en strijden voor rechten voor de arbeiders. Ze leveren medische hulp waar nodig.

Daarnaast sensibiliseren ze rond preventie tegen Covid-19. Maar dat is niet evident in een land waar mensen in overbevolkte (sloppen)wijken dicht op elkaar leven. Waar mensen grotendeels niet kunnen lezen en schrijven. Waar geen afvalophaling en geen water is.

In Bangladesh heeft GK (gezondheidszorg) bovendien een goedkope kit ontwikkeld om te testen op Covid-19. Binnenkort kunnen ze hopelijk starten met massaproductie van deze kits."

 

Meer info over hoe je Jan en WSM kan steunen vind je hier.