De vzw La lumière de l' Afrique of het 'het licht van Afrika' ondersteunt sinds twee jaar de activiteiten van het Collège des Cracks, een school in Bobo-Dioulasso in Burkina Faso. Samen zorgen voor hoogwaardig onderwijs voor de jeugd in de stad. Ze richten zich in het bijzonder op meisjes en jonge moeders met kinderen.   

 

 

 

 

Algemene maatregelen

Ook in Burkina Faso zijn heel wat maatregelen van kracht om het coronavirus tegen te houden, vertellen de medewerkers. Zo zijn de landsgrenzen, luchthavens en heel wat steden gesloten. Personenverkeer tussen steden is niet toegelaten en net als bij ons zijn ook de restaurants, bars en scholen gesloten. Helaas heeft het land in deze periode ook minder grip heeft op terroristen. Militairen patrouilleren door de stad om op de avondklok toe te zien.

Wat met school?

Ook het Collège des Cracks staat momenteel leeg. De leerlingen zitten thuis. Thuisscholing is niet mogelijk en dus is het ook onzeker of de examens kunnen doorgaan. Waar mogelijk proberen ze wel contact te houden met leerlingen en docenten. Er komen geen lesgelden meer binnen en dus dreigt een tekort aan financiële middelen. Toch koos de vzw er vrijwillig voor om haar docenten te blijven uitbetalen. 

Ondanks alles blijven ze bij La lumière de l'Afrique niet bij de pakken neerzitten. Nu de school leeg staat, is het tijd voor renovatiewerken. De vloeren van bestaande gebouwen worden geegaliseerd, de watertoren wordt afgewerkt en er worden nieuwe klaslokalen bijgebouwd.