Nela

Nela komt uit Rusland maar woont al vele jaren in Mechelen. Ze oefent haar Nederlands elke donderdag in 't Klapgat. Daar ontstaan ook heel wat vriendschappen.

"Doorheen de jaren bouwde ik een goed contact op met de vrijwilligers van 't Klapgat, zoals Lieve en Ida. Lieves broer speelt wondermooie jazzmuziek! Op een avond speelde hij een concert in café Sava op de Grote Markt. Samen met Ludmilla, een andere deelneemster en Lieve en Ida gingen we daar naartoe. Het werd een avond om nooit te vergeten. Muziek verbindt over alle grenzen heen."

#vriendschap #muziek #café


Luc Vis

Luc Vis is de bekendste visverkoper van de Mechelse zaterdagmarkt. "Je vindt ons kraam op de mooiste plek van de stad. Recht in het midden, tussen de drie oude stadshuizen. Ik werk meestal samen met mijn twee zonen, maar we krijgen ook veel hulp van medewerkers uit alle hoeken van de wereld, waaronder een Mexicaan en verschillende Assyriërs.

Wist je trouwens dat Margaretha van Oostenrijk niet tegen de geur van vis kon? Ze liet te vismarkt tijdens haar leven wel drie keer verplaatsen. En dan te bedenken dat ik nu met mijn viskraam recht onder haar neus sta! En er is niets dat ze eraan kan doen. (lacht)"

#vis #zaterdagmarkt #margaretha


Nelissa

"Ik ben verliefd op de Grote Markt. Het is zo'n grote, mooie plek, waar je kan winkelen, eten en drinken. Wanneer ik de bus vanuit Putte neem, kom ik altijd hier aan. Een jaar geleden hoorde ik er plots een andere vrouw Thais spreken. Ik was zo blij! Ik had nog geen vrienden in België en was nog niemand anders tegen gekomen die Thais sprak. Ik ben meteen op haar afgestapt en we zijn samen koffie gaan drinken en hebben iets gegeten. Sompakon komt uit Thailand, ze woont in Schelle maar studeert Nederlands in Mechelen. Sindsdien doen we geregeld dingen samen. Dat maakt me gelukkige."

#vriendschap #thailand #koffie 


Rita

"Als 50-plusser naar Maanrock? Dat dacht ik niet. Veel te veel volk, heel de avond rechtstaan...  Totdat dochterlief van 15 jaar wil afspreken met haar vriendinnetjes van school en je niet wil dat ze alleen in de grote stad rondloopt. Dan ga je met je man toch gezellig ... naar Maanrock.  Ik had er niet veel zin in. Totdat bleek dat het er vol buren (Hombekenaren) rondliep! Eindelijk kon ik nog eens een babbel slaan met de buren die ik eigenlijk in de straat alleen maar van ver groet. Waar Maanrock en tieners al niet goed voor zijn!"

#maanrock #tieners #buren #hombeek


Laura 

Laura volgt les bij CVO Crescendo in Mechelen.

"De eerste keer dat ik de Grote Markt zag, voelde ik een innerlijke rust en vreugde. Ik was onder de indruk van de ronde vorm van de markt en de architectuur van de gebouwen. Ik voelde de energie van deze plek vol geschiedenis. De zon scheen en haar licht omhelsde de oude gebouwen, de terrassen en ons.

De gebouwen doen me denken aan verhalen. Ze zouden zo uit een sprookje van de gebroeders Grimm kunnen komen. De geuren van de terrassen, van koffie en frietjes, doen me dan weer aan mijn kindertijd denken."

#rust #koffie #frietjes #sprookje 


Suzana

Suzana is Mechelaar met Boliviaanse roots.

"Elke keer ik voorbij het stadhuis op de Grote Markt wandel of rijd, krijg ik weer kriebels in mijn buik. Kriebels van geluk. Op vrijdag 13 juli 2012 stapte ik hier immers in het huwelijksbootje. Acht jaar later ben ik mama van een prachtige zoon en dochter!"

#liefde #huwelijk #stadhuis


Gosia

"Wanneer mijn vrienden en ik afspreken, ontmoeten we elkaar steeds op de Grote Markt. Daar zijn immers heel wat cafés en restaurants. Op een dag had ik weer afgesproken. Maar ik had mijn bril - die ik eigenlijk altijd zou moeten dragen - niet op. Ik keek om me heen, maar zag mijn vrienden nergens. Zo heb ik een hele tijd op de Grote Markt gestaan, verloren. Tot mijn vrienden me opmerkten en me riepen. Sindsdien draag ik altijd mijn bril. (lacht)