Souad El Ouali is actief bij vzw MOPA Mechelen. Ze vertelt hoe zij als moslima in deze periode haar geloof beleeft en in het bijzonder de ramadan.

Intenser dan ooit

'Verrassend genoeg kom ik tot de conclusie dat ik de ramadan nog nooit zo intens heb beleefd als nu. Ik ben me bewuster van het belang van mijn dagelijkse tarawiehgebeden, die ik tijdens de heilige maand normaal gezien in de moskee bid. Dat de deuren van Het Huis van Onze Schepper gesloten blijven, raakt me het meeste van alles. Het feit dat we niet als een oemma (gemeenschap) kunnen bidden. Niet schouder aan schouder staan tijdens het gebed. Ik mis het om de intense ervaring en soms ook de vermoeidheid en het slaapgebrek te delen. (lacht)'

Iftars voor de armen

'Dit alles leidde wel tot het prachtige initiatief waar ik vandaag mee bezig ben. In september zijn we gestart met vzw Mopa (Migratie en palliatieve ondersteuning) in Mechelen. Oorspronkelijk was het de bedoeling om palliatieve patiënten en hun naasten te ondersteunen tijdens de moeilijke perioden die ze doormaken. Maar door de coronamaatregelen kreeg onze werking een onverwachte wending.

We werden geconfronteerd met de minderbedeelden die door deze maatregelen uit de boot dreigen te vallen. Voordat de lockdown werd ingevoerd, konden deze mensen onopvallend  opgaan in de maatschappij en zichzelf behelpen. Maar nu worden ze gedwongen thuis te blijven en hun plan te trekken. Met de ramadan in het vooruitzicht konden we dit niet zomaar laten gebeuren. Deze mensen moesten geholpen worden.

Onze vrijwilligsters bundelden daarom hun krachten en zorgen ervoor dat deze mensen dagelijks een evenwichtige iftar krijgen. Ze krijgen een maaltijd om 's avonds de vasten te verbreken en een maaltijd voordat de zon opkomt. In het begin moesten we mensen bijna smeken om zo’n maaltijdpakket aan te nemen. Sommigen zijn te trots, anderen beschaamd.

Maar elhemdoelillaah (alle lof aan Allah De Meest Barmhartige) konden we toch tien mensen vinden die op ons aanbod ingingen. Mijn broer bezorgt de maaltijden nu bij de mensen thuis om hen in hun waarde te laten. Aanschuiven aan een afhaalpunt is geen optie voor deze mensen.

Twee dagen later kwamen we aan een aantal van 38 behoeftigen. Dit in samenwerking met mijn beste vriendin en collega, Saïda Bobouh, uit Lier. Om onze vrijwilligsters niet te overbelasten besloten we de hulpvraag in twee te delen. Nu, drie dagen later, zitten we aan 50 behoeftigen. 20 in Lier en 30 in Mechelen.'

Ontzettend dankbaar 

'De hulpvraag stijgt, maar het hulpaanbod godzijdank ook. Ik ben enorm onder de indruk van de bereidwilligheid, de vrijgevigheid en de goedheid van onze Mechelse moslimgemeenschap. We worden overstelpt met praktische en financiële hulp. Ik wil daarom een heleboel mensen bedanken.

Eerst en vooral de fantastische dames die zich massaal aanmelden om de behoeftigen te voorzien van een warme maaltijd, heerlijke harira (Marokkaanse soep), chebekia (honingkoek), dadels, water, drank, fruit, koeken en andere lekkernijen.

De winkeliers die ons hun diensten aanbieden en zelfs gratis producten. Zoals BXL market, viswinkel Marchouhi en anderen die liever anoniem blijven. Moge Allah, De Verhevene, ze rijkelijk belonen en hun zaak doen slagen.

De moskeeën die elk op hun eigen manier een steentje bijdragen aan dit project. De verenigingen die ons zowel financieel als praktisch ondersteunen.

En natuurlijk ons eigen prachtige vrijwilligstersteam zonder wie dit alles onmogelijk was. Zij staan dag en nacht klaar om op alle vlakken te helpen. Deze dames zijn van onschatbare waarde voor onze werking. Zonder hen zou Mopa Mechelen niet zijn wat het is.

Tot slot gaat mijn grootste dank uit naar mijn liefdevol gezinnetje. Zij staan dagelijks klaar om alles mee in goede banen te leiden. Mijn lieve man heeft bijna het hele huishouden en de zorg voor ons dochtertje op zich genomen. Hij helpt bij het inpakken van de maaltijden en het boodschappen doen. Moge Allah je behouden. Mijn prachtige dochters en schoonzoon helpen mee pakketjes samenstellen, het huishouden verzorgen en de maaltijden bereiden. Moge Allah jullie zegenen. Zonder jullie opofferingen kon ik mij niet aan dit prachtige project wijden.' 

Een beproeving

'Tot slot zie ik deze coronaperiode als een beproeving die mij hopelijk dichter bij Mijn Schepper brengt. De coronacirisis maakt mij nog nederiger ten opzichte van Mijn Schepper. Het doet mij beseffen hoe kwetsbaar wij zijn als mens en hoe snel de wereld op zijn kop kan staan. Maar gelukkig kunnen we ook uit deze moeilijke periode het beste naar boven halen.' 

 

foto: Souad (l) en Saida (r) bezorgen enkele Koran-boxen aan het Sint-Maartenziekenhuis.

>>> Lees hier het volgende verhaal