Wandeling met openluchtentoonstelling

Wandeling met openluchttentoonstelling door Leest Geweest

Een wandeling van een drietal km, uitgestippeld rond de dorpskom van Leest. Verspreid over dit parcours zijn 30 borden tentoongesteld, met foto's uit de oude doos en een woordje uitleg. De Leestenaars leren op een andere manier kennismaken met hun dorp en zijn geschiedenis. Niet alleen verneemt men hoe het vroeger was, maar men komt door de wandeling ook op plaatsen waar men niet komt als men er niet woont (bv de nieuwe verkaveling). Zo brengen we oud en nieuw dichter bij elkaar.

De meeste borden worden tentoongesteld op het terrein van dorpsbewoners en in de keuze van de foto's is gezocht naar een band met de gebouw/de familie/de organisatie waar de foto tentoongesteld wordt. Zo hangen foto's van de vroegere meisjes- en jongensschool aan wat nu de parochiale en de gemeenschapsschool zijn, een foto van aspergetelers staat in de tuin van restaurant ' 't Witte Goud', een foto van de vroegere winkel van 'den Blokmaker' in de tuin van het woonhuis waar die winkel vroeger gevestigd was, een foto van een dorpsfiguur aan het tuinpoortje van haar vroegere huis. Ook nieuwe Leestenaars werkten graag mee toen ze ontdekten dat aan hun huis een 'Leests verhaal' verbonden is.

Door de corona-crisis werd de wandeling zo gemaakt dat ze met de (verschillende generaties) van de eigen bubbel kan worden gedaan. Ze is buggy- en rolstoelvriendelijk, en er kunnen stukjes 'afgesneden' worden als het te lang is.

Ten slotte hieronder een mail van een enthousiaste deelnemer

“Vorige week heb ik bij zeer warm weer de wandeling met Lien in de rolstoel gedaan, De borden die ik gezien heb waren lekker leesbaar! Voldoende info en niet te belerend met een vleugje dorpshumor. Top! Een plannetje met nummering en route zou de niet-Leestenaars kunnen helpen"