Wat begon met een eenvoudige facebookgroep “kids@berkenhof”, groeide uit tot een feitelijke vereniging met een geslaagd eerste event. 

Kids@berkenhof werd in het leven geroepen zodat ouders uit de buurt eenvoudig konden laten weten wie er op het pleintje aan het spelen was. Het is nu eenmaal leuker om als ouder een babbeltje te kunnen doen terwijl de kids aan het spelen zijn en bij warm weer konden laten weten dat er best een handdoek kon worden meegedacht omdat er met water werd gespeeld.

Door met meer en meer mensen te praten ontdekten we dat iedereen ongeveer wel gelijkaardige frustraties had over het pleintje (te veel afval, te weinig speeltoestellen zoals een schommel, een wip,… , gebrek aan sanitair, te weinig zitbanken, schaduwplekken,…) en dat het tijd was om onze krachten te bundelen en niet bij de pakken te blijven zitten.


Tijdens een telefoongesprek van stad Mechelen kort na die vergadering werd mij verteld dat we eventueel een BEN (BuurtEngagementsNetwerk) konden oprichten en dan eventueel in aanmerking konden komen voor subsidies. Omdat we willen zorgen voor minder overlast, meer samenhang, meer activiteiten voor iedereen en dat we terug een samenhangende buurt willen worden.


Op 17/10 was ons eerste event met xl spelen, een springkasteel, schminkstand, drankstand, een overdosis krijt, spelen die we tekenden op de grond, een foodtruck met pizzahoorntjes, een vuurshow en een hele boel buurtbewoners die mee kwamen feesten. 

We zagen veel lachende gezichten, hoorden vele leuke reacties en dit geeft ons enkel de bevestiging dat er echt nood was aan iets wat de buurt samenbrengt. BerkenTof moet een leuke ontmoetingsplaats zijn waar we respect hebben voor elkaar, het materiaal en de buurtbewoners. Eerst was het Berkenhof een zorgenkindje, een plein dat gebukt ging onder overlast, vandalisme,… 
We zijn ervan overtuigd dat we er terug een plaats kunnen van maken waar het aangenaam is om te zijn, waar de kids op een veilige manier kunnen spelen en waar iedereen welkom is. 

De eerlijkheid gebied mij wel om te zeggen dat het niet eenvoudig is om met de subsidies een heel programma in elkaar te steken. Wij konden gelukkig ook rekenen op steun uit de buurt en lokaal talent. Zonder hen was dit niet mogelijk!

Het feest toont aan dat er veel potentieel in het plein zit. Als er meer te doen is en er diverser volk komt dat buurtbewoners elkaar pas echt leren kennen en de mogelijkheden zien van het pleintje. De achterkant van onze flyer hadden wij gebruikt om een enquête te doen om in kaart te kunnen brengen wat de noden van de buurtbewoners zijn. 
Deze enquêtes worden nu geanalyseerd en zo kunnen we met dat resultaat deelnemen aan het participatietraject. 

Van deze gelegenheid wil ik meteen ook gebruik maken om stad Mechelen te bedanken om ons alle info te bezorgen over de mogelijkheid om een BEN op te richten en de subsidie die we daarvoor mochten ontvangen. Zeker en vast ook nog de wijkagenten en de politie voor de gesprekken, hun aanwezigheid in het straatbeeld en hun blijvende inzet. Dit maakt dat het nu al een veel aangenamere plek is geworden en dat de overlast enorm verminderd is.