Samen Ramen: Frans Halsvest editie

 

De activiteit omvat 2 luiken: een dag met kunst-gerelateerde activiteiten rond de schilder Frans Hals, ontmoetingen met de buren, inspirerende verhalen over de geschiedenis van de wijk,... Deze vond plaats op 12 september 2021.

De werkjes en informatie over Frans Hals worden momenteel verzameld en verwerkt tot affiches die we achter de ramen zullen hangen van de Frans Halsvest. Het idee is om dit tegen de kerst-periode deze Frans Hals ramen-wandeling klaar te hebben.

Over de buren-activiteit op 12 september:

De activiteit ging door op het grasveld aan het begin van de Frans Halsvest. Met een versierde tent om ons tegen de regen te beschermen, maar we konden eigenlijk profiteren van een hele dag zon! Buiten had ook alleen maar voordelen COVID19 gewijs, maar ook meteen zichtbaar voor toevallige passanten, ademruimte en speelruimte, ... Verspreid over het veldje hingen enkele posters met vragen en antwoorden over Frans Hals.

 Om 10u30 gingen we van start met de eerste knutsel – en schilder activiteiten in thema Frans Hals. Een kunst-leerkracht op rust uit de buurt legde de beginselen van portret tekenen uit aan de wat grotere kinderen. Kleine kinderen kunnen op hun eigen tempo kleuren, kleien…. Medaillons en kralen rijgen… voor elk wat wils. We waren steeds met 5 begeleiders, zo goed als altijd mama’s uit de Frans Halsvest. Meteen had iedereen de handen vol. Gelukkig hadden we voor onszelf een middagpauze voorzien en wisselden de groepjes kinderen bij de workshops ook over de middag. Er zijn ook heel wat mensen na de middag teruggekomen voor de buurtspelen en eendjes vissen (via de uitleendienst van Stad Mechelen) of het verkleden in de stijl van de tijd van Frans Hals. De verkleedkleren werden geleend of in de kringloopwinkel op de kop getikt.

De buren kwamen vooral uit de Frans Halsvest en de naburige straten. Door Corona moesten we het aantal mensen nog beperkt houden, maar bij een herhaling kunnen we gerust de uitnodigingen verder verspreiden. Zo gaf een gezin aan de overzijde van het water, de Zwartzustersvest, aan dat ze graag betrokken zijn bij onze wijk activiteiten.

Er was thee, koffie, water en huisgemaakte limonade voorzien. In de toekomst zou een drank-standje ook tof zijn.

Het totale aantal bezoekers hebben we niet kunnen tellen. Maar we hebben ook nieuwe mensen kunnen bereiken. Het vooraf persoonlijk aanspreken van de gezinnen, via-via, … was wel wat extra moeite vooraf maar heeft zeker gebaat ( naast de flyers ,affiches en promotie via de Hoplr en Facebook groep)

Met de BEN-subsidie konden we het drukwerk betalen, het knutsel-gerief om er een creatieve dag van te maken, en ook de affiches die binnenkort de buurt zullen opfleuren en de verbeelding van  voorbijgangers prikkelen.

Wordt vervolgd!