Ontmoet elkaar in Battel

Welkom in Battel

In een nieuwe woonplaats, maar ook als je er al eventjes woont, is het soms even zoeken naar gelegenheden om contacten te leggen met je buren, dorpsgenoten, mensen met wie het klikt of die dezelfde interesses delen. Maar ook wie al langer in het dorp kan zoekende zijn naar nieuwe mogelijkheden.

Contacten zoeken en leggen kan uiteraard op verschillende manieren. Om je op weg te helpen geven we in op deze pagina enkele  suggesties. Vind je toch de weg niet in dit landschap dan helpt jouw wijkconsulent,  Geert Laarmans,  je graag verder. Ook met andere vragen of eigen ideeën ivm het sociale leven in het dorp mag je Geert aanspreken.

Nieuws uit Battel

Bij het begin van elke maand stuurt de wijkconsulent een digitale nieuwsbrief voor Battel uit. Deze bevat wijkgebonden weetjes, activiteiten en nieuws vanuit de Battelse gemeenschap en wijkgerelateerd nieuws en oproepen vanuit de stad. De nieuwsbrief wordt 10x per jaar uitgestuurd naar meer dan 400 abonnees. Inschrijven kan via www.mechelen.be/nieuwsbrief-rand. Heb jij iets te melden wat de sociale cohesie in het dorp ten goede komt en wat je wil delen met het dorp? Neem contact op met wijkconsultent Geert.

De Battelarij

Onder de noemer De Battelarij brengt de wijkconsulent nieuwe verbindingen tussen Battelaars tot stand en ook tussen Battelaars en stadsdiensten of partners van de stad. In 2019 waren er brainstormmomenten die resulteerden in veel ideeën om Battel samen aangenamer te maken. Sommige ideeën werden al uitgewerkt, andere zoeken nog één of meerdere initiatiefnemers. Meer info over dit project op https://makers.mechelen.be/de-battelarij.

Gemeenschappelijke dorpsmaaltijd

Elke eerste woensdag van de maand kan je, mits inschrijving, samen met andere dorpsgenoten genieten van een 3 gangenmenu in café Bar On, Battelse Bergen 28. Dit is een initiatief van Stad Mechelen (dienst preventieve gezondheid) ism VZW de Krone, Foodsavers en Battelse vrijwilligers.

Prijs: 10 euro, 3 euro voor houders van een uit pas/omniostatuut, 6 euro voor kinderen tot 8 jaar.

Meer info op www.mechelen.be/ maaltijden-in-de-dorpen

Toelage voor BuurtEngagenmentsNetwerken (BEN)

Met deze toelage wil de stad Mechelen de buurt, straat of dorp uitdagen, maar tegelijkertijd ook mee laten beslissen over hoe zij hun buurt kunnen verbeteren. We geloven in de kracht van mensen en gaan er vanuit dat Mechelaars zelf ook heel wat goede ideeën hebben rond hun buurt, wat hun sterkte is en waar ze nog verder op kunnen/willen inzetten. Waar een BEN wordt opgestart, groeit een grotere solidariteit en samenhorigheidsgevoel. Dit resulteert onder andere in het elkaar ondersteunen bij het nemen van maatregelen die het samenleven in je buurt versterken.

Info:www.mechelen.be/ben

Contact: Benny Bos, benny.bos@mechelen.be, 015 29 24 82 of 0471 39 86 89

Sociale media

HOPLR Battel is een gesloten en reclamevrij digitaal Burenplatform van Battelaars. Alleen wie effectief in Battel woont krijgt toegang. Je krijgt toegang op basis van je thuisadres en een buurtcode (GZJ7H). Je bent verplicht te registreren onder je echte naam. Het platform focust op sociale bureninteracties: van burenhulp tot het lanceren van een idee of het aankondigen van een activiteit. Hoplr hanteert huisregels met tot doel op een respectvolle, zorgzame en behulpzame  manier om te gaan en dialogen zinvol te houden zonder te verzanden in een klaagmuur. 

Info en registreren op het platform: www.hoplr.com

Op FACEBOOK zijn er meerdere groepen en pagina’s met een link naar Battel. Wie graag op Fb vertoeft en contact zoekt kan via de zoekfunctie “Battel” zeker verder. De facebookgroep 2800Battel is de meest gebruikte. 

Verenigingen, clubs en initiatieven

Deelnemen aan een activiteit, lid worden van een club of gaan supporteren voor de lokale sportclub, het zijn allemaal goede middelen om in contact te komen met dorpsgenoten.

In Battel zijn er verenigingen, clubs en bewonersgroepen actief op allerlei domeinen er zit vast wel iets tussen wat je interesse kan wekken. Zij organiseren regelmatig activiteiten die open staan voor iedereen zoals bingoavonden, soupers en etentjes,... 

De Battels verenigingen, clubs en initiatieven vind je op wijkwebsite www.2800Battel.be/verenigingen, een intiatief van Buurtgengagementsnetwerk van enkele Battelaars. Staat jouw Battels initiatief nog niet vermeld, laat het dan weten via het info@2800battel.be.

De kalender van Battelse activiteiten vind je op https://www.2800battel.be/kalender/.

Horecazaken

Battel telt verschillende leuke adresjes waar je tussen pot en pint contacten kan leggen of kan deelnemen aan een activiteit. 

Café Den Biechtstoel, Battelse Bergen 4

Café In het Bergsken, Hogeweg 217

Café Den Eik, Battelsesteenweg 375

Café Zennegat 13, Zennegat 13

De Batteliek, Battelse Bergen (opening binnenkort verwacht)

Boekenruil

In het wijkhuis staat er een beperkte collectie boeken voor jong en oud. Momenteel zijn er geen openingsmomenten voor de boekenruil.

Battelaars die de ruilbib willen openhouden kunnen contact nemen met de wijkconsulent.

Boekenruilkastjes

In Mechelen staan er op verschillende plaatsen boekenruilkastjes.

Heb je ze al gezien, in Battel staat er eentje aan Arkade dichtbij de school (Battelse Bergen) en ook in eetcafé 't Zennegat vind je er één.

Het werkt net als in de boekenruil: als je een boek meeneemt, kan je hem terugbrengen nadat je hem gelezen hebt of ruil je het voor een ander boek.

Veel leesplezier !

Bibpunt

Het bibpunt (afhaal-en inleverpunt van gereserveerde boeken) is momenteel niet ingebruik.

Digipunt

In het wijkhuis is er een openbare computer met internetverbinding beschikbaar tijdens de activiteiten. Momenteel heeft het wijkhuis geen openingsmomenten.

Bloemschikken

Wil je graag leren bloemschikken? Yvette Van den Bril leert het jou graag tijdens één van de geplande workshops in het wijkhuis.

Info bij Yvette op het nummer 0495 49 56 79.

Gebruik van het wijkhuis

Wil je graag gebruik maken van het wijkhuis voor een activiteit, neem dan contact op met zaalverhuur@mechelen.be of via 015 29 83 53. Alle info op https://www.mechelen.be/zaalbeheer

Gebruik van De Baronie

Wil je graag gebruik maken van de gemeenschapsinfrastuctuur van De Baronie, neem contact op met info@baroniebattel.be. Alle info op https://www.baroniebattel.be.

Gebruik van de chirolokalen

Een chirolokaal reserveren kan via https://www.chirobattel.be/pagina.php?ID=9.

Gebruik van jeugdhuis Joppe (boot op de Vaart)

Een activiteit in een boot op de Leuvense Vaart? Contacteer jeugdhuis Joppe.

Battelse uitleendienst

 

Handje toesteken?

Wil je graag in contact komen met interessante initiatieven in je buurt? Je inzetten bij een Battelse vereniging of initiatief? Of zoek je ondersteuning of begeleiding van jouw initiatief, neem gerust contact op met de wijkconsulent Geert Laarmans,  0477 47 13 86, geert.laarmans@mechelen.be.

Meer info over Battel

Lees het op www.2800battel.be.