Ontmoet elkaar in Leest

Welkom in Leest

In een nieuwe woonplaats, maar ook als je er al eventjes woont, is het soms even zoeken naar gelegenheden om contacten te leggen met je buren, dorpsgenoten, mensen met wie het klikt of die dezelfde interesses delen. Maar ook wie al langer in het dorp woont, kan zoekende zijn naar nieuwe mogelijkheden.

Contacten zoeken en leggen kan uiteraard op verschillende manieren. Om je op weg te helpen geven we op deze pagina enkele suggesties. Vind je toch de weg niet in dit landschap dan helpt jouw dorpsconsulent,  Geert Laarmans,  je graag verder. Ook met andere vragen of eigen ideeën ivm het sociale leven in het dorp mag je Geert aanspreken.

Nieuws uit Leest

Bij het begin van elke maand stuurt de dorpsconsulent een digitale nieuwsbrief voor Leest uit. Deze bevat dorpsweetjes, activiteiten en nieuws uit de Leestse gemeenschap en dorpsgerelateerd nieuws en oproepen vanuit de stad. De nieuwsbrief wordt 10x per jaar uitgestuurd naar meer dan 500 abonnees. Inschrijven kan via www.mechelen.be/nieuwsbrief-rand. Heb jij iets te melden wat de sociale cohesie in het dorp ten goede komt en wat je wil delen met het dorp? Neem contact op met dorpsconsultent Geert.

Dorpskrant Iedereen Leest

Dorpsraad Leest brengt met een uitgebreide redactieploeg elk seizoen een papieren dorpskrant uit. Elke Leestenaar krijgt er ééntje in de brievenbus. In de dorpskrant lees je intervieuws met bewoners, handelaars en mensen uite het verenigingsleven. Het digitaal archief lees je http://www.leest.be.

Gemeenschappelijke dorpsmaaltijd

Elke eerste maandag van de maand kan je, mits inschrijving, samen met andere dorpsgenoten genieten van een 3 gangenmenu in zaal Ter Coose aan de Kouter. Dit is een initiatief van Stad Mechelen (dienst preventieve gezondheid) i.s.m. VZW De Krone, Foodsavers en Battelse vrijwilligers.

Prijs: 10 euro, 3 euro voor houders van een uit pas/omniostatuut, 6 euro voor kinderen tot 8 jaar.

Meer info op www.mechelen.be/ maaltijden-in-de-dorpen

Toelage voor BuurtEngagenmentsNetwerken (BEN)

Met deze toelage wil de stad Mechelen de buurt, straat of dorp uitdagen, maar tegelijkertijd ook mee laten beslissen over hoe zij hun buurt kunnen verbeteren. We geloven in de kracht van mensen en gaan er vanuit dat Leestenaars zelf ook heel wat goede ideeën hebben rond hun buurt, wat hun sterkte is en waar ze nog verder op kunnen/willen inzetten. Waar een BEN wordt opgestart, groeit een grotere solidariteit en samenhorigheidsgevoel. Dit resulteert onder andere in het elkaar ondersteunen bij het nemen van maatregelen die het samenleven in je buurt versterken.

Info:www.mechelen.be/ben

Contact: Benny Bos, benny.bos@mechelen.be, 015 29 24 82 of 0471 39 86 89

Sociale media

HOPLR Leest is een gesloten en reclamevrij digitaal Burenplatform van Leestenaars. Alleen wie effectief in Leest woont krijgt toegang. Je krijgt toegang op basis van je thuisadres en een buurtcode (RHT6S). Je bent verplicht te registreren onder je echte naam. Het platform focust op sociale bureninteracties: van burenhulp tot het lanceren van een idee of het aankondigen van een activiteit. Hoplr hanteert huisregels met tot doel op een respectvolle, zorgzame en behulpzame  manier om te gaan en dialogen zinvol te houden zonder te verzanden in een klaagmuur. 

Info en registreren op het platform: www.hoplr.com

Op FACEBOOK zijn er meerdere groepen en pagina’s met een link naar Leest. Wie graag op Fb vertoeft en contact zoekt kan via de zoekfunctie “Leest” zeker verder.

Verenigingen, clubs en initiatieven

Deelnemen aan een activiteit, lid worden van een club of gaan supporteren voor de lokale sportclub, het zijn allemaal goede middelen om in contact te komen met dorpsgenoten.

In Leest zijn er verenigingen, clubs en bewonersgroepen actief op allerlei domeinen. Er zit vast wel iets tussen wat je interesse kan wekken. Zij organiseren regelmatig activiteiten die open staan voor iedereen zoals bingoavonden, etentjes, cuturele, sportieve en jeugdactiviteiten, ... 

De Leestese verenigingen, clubs en initiatieven vind je op wijkwebsite www.leest.be, een intiatief van Dorpsraad Leest. Staat jouw Battels initiatief nog niet vermeld, laat het dan weten via het info@leest.be.

De kalender van Leestse activiteiten vind je ook op www.leest.be.

Cafés

Battel telt verschillende leuke adresjes waar je tussen pot en pint contacten kan leggen of kan deelnemen aan een activiteit. 

Brasserie Brughuis, Pastoor De Heuckstraat 13

Café De Drij Gapers, Molenstraat 1

Café In den Bareel, Leest-Dorp 5

Café Vivelamour, Dorpstraat 1

Boekenruil in het dorpshuis

Bijna iedereen heeft er, boeken die eens gelezen ergens staan te bestoffen. Als iedereen die boeken op één rek in het dorpshuis plaatst dan krijg je een enorme boekencollectie. Enkele Leestse vrijwilligers houden elke woensdag tussen 13u30 en 16u30 het dorpshuis open zodat jong en oud kan komen snuffelen tussen de boeken.

Niet alleen om een boek te ruilen, maar ook voor een gezellige babbel ben je welkom. 

Digipunt

In het dorphuis is er een openbare computer met internetverbinding beschikbaar tijdens de boekenruilmomenten.

Bibpunt

Het bibpunt (afhaal- en inleverpunt van gereserveerde boeken) is momenteel niet actief.

Via catalogus van de bib kan je bijna alles uit onze collecties online reserveren.

Je kan je reservatie ophalen in Het Predikheren. Om gebruik te maken van deze service, moet je lid zijn en een Mijn Bibliotheek-account hebben.

Voor het reserveren van items, betaal je:

  • € 0 : voor items uit het magazijn en items die uitgeleend zijn
  • € 1 : per niet-uitgeleend item
  • € 2,5 (standaard): per item van een andere bibliotheek

Je ontvangt een e-mail van zodra je reservatie klaarstaat. Je hebt dan 8 dagen tijd om ze op te halen. Staat je reservatie klaar, maar haal je ze niet op, dan betaal je 2 euro per niet-afgehaalde reservatie.

Afhaalpunt Wereldwinkel

Voeding en drank van Oxfam Wereldwinkel kan je online bestellen en afhalen in het dorpshuis op woensdag tussen 13u30 en 16u30. Ga naar www.oxfamwereldwinkels.be/ leest en klik op "webshop".  Of gebruik deze link.
Je bestelling wordt kan ook gratis aan huis geleverd worden.
Bestel je liever niet online?  Heb je vragen?  Wens je drank in consignatie? Mail: wereldwinkelleest@gmail.com,  spreek een van de vrijwilligers aan in het Dorpshuis of bel op 0476/88.67.09 of 0478/37.02.92 .

Ferm Kinderopvang Leest

Voor en na school worden kinderen opgevangen van de twee Leestse scholen (Sint-Niklaasschool en De Spiegel). Tijdens de schoolvakanties kunnen alle kinderen tussen 2,5 en 12 jaar van de opvang gebruik maken. Om naar de opvang te komen, moet je uw kind inschrijven.  Alle info via 015/29 83 69, bkomechelen@samenferm.be.

Gebruik van het dorpshuis

Wil je graag een activiteit opzetten met en voor Leestenaars en zoek je nog een geschikte locatie? Dat kan in de raadzaal of het lokaal op de 2e verdieping van het dorpshuis. Alle info op https://www.mechelen.be/zaalbeheer

Handje toesteken?

Wil je graag in contact komen met interessante initiatieven in je buurt? Je inzetten bij een Leestse vereniging of initiatief? Of zoek je ondersteuning of begeleiding van jouw initiatief, neem gerust contact op met  dorpsconsulent Geert Laarmans,  0477 47 13 86, geert.laarmans@mechelen.be.

Meer info over Leest

Lees je op www.leest.be.