Het verhaal van Johnny uit Turkije

Ik ben meer en meer benieuwd naar de jeugd van mijn ouders. Wat heeft hen ertoe aangezet om hun thuisdorp Herbole te verlaten?

Eind jaren 80 emigreren de Assyrische ouders van Johnny allebei uit het Turkse dorpje Herbole naar Europa. In België leren ze elkaar kennen en besluiten ze te trouwen. Ze gaan samenwonen in Mechelen en starten er een gezin.

“Zelf stond ik niet vaak stil bij mijn identiteit. Nu ik wat ouder ben, groeit die interesse. Onze religie is daar een belangrijk aspect van. Als kind was ik misdienaar en leerde ik veel bij over onze kerk. Daarnaast ben ik meer en meer benieuwd naar de jeugd van mijn ouders. Wat heeft hen ertoe aangezet om hun thuisdorp Herbole te verlaten? Mijn vader is intussen al enkele keren teruggekeerd en vindt het er nog altijd te gevaarlijk. Toch zou ik er zelf ook graag eens naartoe gaan."

"Jammer genoeg is het nog altijd heel onveilig in het Midden-Oosten. Er is veel haat ten opzichte van de christenen. De ontkenning van de genocide op ons volk is iets waar ik het vandaag soms moeilijk mee heb. Ook omdat een groot deel van onze Assyrische tradities en cultuur stilaan verloren gaan. Daarom willen we vanuit onze kerk in Mechelen starten met catechese, om onze prachtige taal en religie te bewaren.”