Het verhaal van David uit Nigeria
Ik woon graag in België. Het is echt mijn thuis geworden. Toch ervaren mijn zoon en ik soms negativiteit omdat we uit Afrika komen. Ik droom ervan dat iedereen gelukkig kan samenwonen in een wereld zonder vooroordelen en racisme.
David wordt in 1973 geboren in Lagos, in het zuiden van Nigeria. Lagos is de grootste stad van Nigeria en telt het grootste aantal inwoners van alle Afrikaanse steden: 21 miljoen.
“Nigeria is een dichtbevolkt land en de mensen zijn er heel vriendelijk. Maar om economische redenen kon ik er niet blijven. Net als op meerdere plaatsen in Afrika is de kloof tussen arm en rijk er heel groot. Sommige mensen hebben heel veel, maar vele anderen hebben helemaal niets. Daarbij is in Nigeria corruptie ook een groot probleem.”
In 2012 is David met één van zijn twee zonen naar België gekomen. Eerst naar Wallonië en later naar Vlaanderen waar hij Nederlandse lessen volgt. Hij vindt Nederlands een heel moeilijke taal om te leren. “Op school leer je Standaardnederlands, maar wanneer je buitenkomt, spreekt iedereen dialect. De grammatica is ook moeilijk!”
David mist Nigeria en probeert tijdens de vakantieperiodes terug te gaan om zijn andere zoon te zien. Momenteel probeert hij de papieren in orde te brengen zodat ook hij naar België kan emigreren.
“In vergelijking met Nigeria is België een klein land. Maar economisch en sociaal is het veel beter. Er is hier veel eten en ook lekker drinken! De mensen zijn soms heel vriendelijk, maar even vaak ook niet. Dat is natuurlijk niet alleen zo in België.”
In 2017 verhuist David naar Sint-Katelijne-Waver omdat hij op zoek is naar een plaats waar hij tot rust kan komen. Soms gaat hij naar Antwerpen en brengt hij een bezoekje aan de Afrikaanse winkels. Daar koopt hij bijvoorbeeld yam, een wortelknol die in verschillende Afrikaanse landen een belangrijk basisvoedingsmiddel is. Nigeria is de belangrijkste Afrikaanse producent van yam. Semovita neemt hij ook terug mee uit de winkel. Dit is een tarwe die in Nigeria heel populair is en vaak bij soep of een stoofpotje wordt gegeten. Het wordt ook wel een swallow genoemd omdat het zo gemakkelijk is om door te slikken.