Wat is Taal Kracht?

Taal Kracht is een initiatief van het Sociaal Huis Mechelen. Taal Kracht bestaat uit een groep Mechelaars die drie keer per week samenkomen en tal van activiteiten doen om daarbij beter Nederlands te leren spreken. "Zo leren we vele nieuwe plaatsen kennen in Mechelen: de sporthal, het Mechels broek, Sjarabang, de bibliotheek, de brandweer, museum Hof van Busleyden…" 


De leden van Taal Kracht vertellen:

Farida - Het Predikheren

Farida: "Ik ben Farida. Ik woon in Mechelen. Ik heb drie kinderen: twee dochters en één zoon. Ik ben naar België gekomen met mijn zoon. Ik ben oma. Ik ben cursist aan het CVO, ik studeer Nederlands om later een goede job te vinden. Ik ga twee keer naar school en ik ga ook drie keer in de week naar de groepswerking Taal kracht. Door corona volg ik nu twee keer per week online lessen Nederlands.

Mijn droom is dat ik mijn familie in de toekomst terug zal zien in een veilige omgeving. Ik wil dat oorlog niet meer bestaat en dat we zo vrede op de wereld hebben.

In mijn vrije tijd luister ik naar muziek. Ik ga ook graag naar de bibliotheek om boeken te lezen. Het is een rustige plaats om te ontspannen. Het is mijn lievelingsplek. Ik vind het een leuk en mooi gebouw. Je vindt hier veel boeken in verschillende talen. Als ik naar hier kom, drink ik een koffie in het restaurant. Ik ben steeds vrolijk als ik er ben."

Dit lied doet me denken aan deze plek.

Lees hier het volledige verhaal van Farida

#gemotiveerd #levenslustig #vrolijk 


Ghassan - Sint-Romboutskathedraal

Ghassan: "Ik ben Ghssan. Ik kom uit Syrië. Ik ben getrouwd en heb drie dochters. Ik volg Nederlandse les bij Open School en neem deel aan de groepswerking Taal kracht. Ik heb drie kleinkinderen. We spelen veel samen. Ik fiets graag in mijn vrije tijd. Ik hou van de natuur. Ik teken en schilder graag over de natuur.

Mijn lievelingsplek is de Sint-Romboutskathedraal. Ik voel me heel trots telkens ik voor deze deur sta. Als ik binnen kom, ga ik op mijn knieën zitten. Ik vraag God om goed te zorgen voor alle mensen. De eerste keer dat ik het gebouw zag, was ik heel verbaasd. Hoe oud is het gebouw? Hoe kom je boven op de toren? Er is geen lift! Ik heb geen hoogtevrees, ik ben niet bang, maar ik ben nog niet naar boven geweest."

#trots #tevreden #dankbaar

Deze tekst schreef Ghassan:

We bevinden ons in een nieuwe tijd. Mensen sterven aan een voorheen onbekende ziekte.

Het coronavirus treft onze samenleving zwaar. Maar de samenleving slaapt niet.

Veel mensen vechten tegen dit virus: dokters, verplegers en ambtenaren.

We zijn niets zonder hen. We moeten hen bedanken en opstaan en ze toejuichen met respect.

Het zijn echte helden.


Malki -  Sint-Romboutskathedraal

Malki: "Ik ben Malki. Ik woon in Mechelen. Ik ben getrouwd en heb vier kinderen. Ik hou van Nederlands  leren. Ik ga graag naar school (CVO) en naar de groepswerking ‘Taal kracht’. Hier kan ik mijn Nederlands oefenen. Mijn hobby’s zijn lezen en televisie kijken. Via RTV Mechelen blijf ik goed op de hoogte van wat er in Mechelen gebeurt.

Mijn lievelingsplek is de Sint-Romboutskathedraal. Ik vind het een mooi gebouw. Het is een oud en historisch gebouw. Ik ga soms naar Sint Romboutstoren met mijn vriend. Ik kom hier samen met andere mannen uit Syrië. ’s Avonds zitten we samen buiten naast de Kathedraal om te bidden. We praten samen in het Nederlands en Arabisch. We komen drie avonden in de week samen. Het is een mooie plaats en in de kathedraal is het lekker fris tijdens warme zomers."

Dit lied doet mij denken aan deze plek.

#blij #bidden


Mary - station van Mechelen

Mary: "Ik ben Mary. Ik kom uit Syrië. Ik volg Nederlandse les bij het CVO. Ik hou van koken. Ik maak graag Arabische gerechten. Maar ik kan ook heel lekkere pizza’s maken. Ik heb drie kinderen.

Ik ga heel graag naar het station. Meestal start hier een mooie tijd voor mij. Hier begint mijn vakantie naar Nederland. Mijn broers wonen in Nederland. Eerst neem ik de trein tot Antwerpen. In Antwerpen neem ik de Flixbus naar Amsterdam. Als we samen zijn, zijn we een grote familie. Ik hou van mijn grote familie."

#blij #veilig #broers


Nourshan - Tivolipark

Nourshan: "Ik ben Nourshan. Ik ben niet getrouwd. Ik kom uit Syrië. Ik woon in Mechelen. Ik ben 26 jaar. Ik ga naar school op CVO en kom ook naar de groepswerking ‘Taal kracht’. Ik zwem graag in de Nekker, of in Lier. Ik heb drie broers. Ik wil heel graag werken als kapster in België.

Voor mij is het Tivolipark zoals vakantie. Je kan hier rustig wandelen en fietsen. In de zomer kom ik hier vaak met mijn familie. Bijna elk weekend. Om 16 uur komen we aan. Om 22 uur gaan we naar huis. We spelen met de bal. We eten samen barbecue, drinken cola en maté. Maté is een soort thee afkomstig van Argentië. Veel mensen uit Syrië drinken graag maté.

Dit lied doet me denken aan het Tivolipark. Het is rustige muziek. Maar je kan er ook op dansen. Samen met mijn familie dansen we in het Tivolipark. We nemen een grote muziekbox mee naar het Tivolipark om onze muziek af te spelen."

#blij #ontspannen #rustig


Sima - Zara Mechelen

Sima: "Ik ben Sima. Ik ben 25 jaar en kom uit Syrië. Nu woon ik in Mechelen, ik leer Nederlands aan het CVO. Ik ga naar de groepswerking ‘Taal kracht’ van het Sociaal Huis. Ik heb vier zussen en één broer. Ik hou van koffie drinken. Ik kook graag spaghetti. Ik bak ook regelmatig pizza in de oven. Ik wil graag nieuwe recepten leren maken.

Ik houd van kleren kopen (een trui, een broek en andere kledingstukken) in de ZARA. Als ik vrij ben, ga ik naar daar. Ik ga graag shoppen met mijn vriendin Nourshan. Meestal blijven we een halfuurtje in de Zara. Daarna gaan we naar de H&M om nog meer mooie kleren te zoeken."

Dit lied doet me aan deze plek denken

#tevreden #ontspannen


Zirak - Vrijbroekpark

Zirak: "Ik ben Zirak. Ik hou van Mechelen, het is een mooie stad. Het is ook een hele propere stad. Ik wandel en fiets graag in Mechelen. Ik zwem graag. Ik ga naar de groepswerking ‘Taal kracht’ en volg Nederlands bij Open School. Ik wil graag werken.

Mijn lievelingsprek is het Vrijbroekpark. Het is een mooi park. Ik kom hier graag. Het is hier groot en groen. Het ruikt er lekker."

#vrolijk #ontspannen #geenstress