Wat is 't Klapgat?

't Klapgat is een initiatief van Stad Mechelen en Vormingplus.

't Klapgat bestaat ondertussen al tien jaar. Elke vrijdagnamiddag tussen 13 en 15.30u kan je vrijblijvend terecht in het Sociaal Huis om Nederlands te oefenen en mensen met een andere cultuur te leren kennen. 

 


Deelnemers en vrijwilliger vertellen over 't Klapgat:

Ida, 63 jaar

"Ik kwam terecht bij 't Klapgat dankzij Rita. Rita is een Belgisch-Argentijnse vrouw. Zij was vrijwilliger bij een Spaanse conversatiegroep waar ik kwam om mijn Spaans te oefenen. Rita vroeg aan mij of ik geen vrijwilliger wilde worden bij ’t Klapgat, een Nederlandse conversatiegroep. Vanaf dan draaiden de rollen tussen Rita en mij om: ik oefende nu Nederlands met Rita op donderdag in ’t Klapgat.
Zo is onze band enkel sterker geworden. Onze wekelijkse gesprekken op donderdag zorgden ervoor dat we vriendinnen werden en er een hechte vriendschap ontstond. Jarenlang deden we samen boodschappen, hier in ’t stad. Een taal oefenen ligt aan de basis van onze vriendschap en vele momenten en activiteiten samen." 

#Nederlands #oefenen #vriendschap


Hannah, 49 jaar, komt uit Syrië

“Lieve, een van de vrijwilligsters van ’t Klapgat nam me mee naar de badmintonclub. Dankzij haar ga ik nu bijna wekelijks badmintonnen. Op vrijdag ga ik ook joggen in ’t Vrijbroekpark met de vrijwilligers van Samen Lopen. We joggen samen, maar ondertussen oefenen we ook ons Nederlands. We liepen ook samen de wedstrijd Dwars Door Mechelen in september. ’t Klapgat gaat dus veel verder dan enkel Nederlands leren.”

#Nederlands #oefenen #blij #dankbaar #sport #samenlopen #badminton


Nabil, 35 jaar, komt uit Syrië 

“Mijn droom? In Syrië werkte ik als lasser. Ik hoop om ook in België een job als lasser te vinden. Daarom ga ik drie keer per week naar een conversatietafel in Mechelen. Op dinsdag oefen in Nederlands bij ‘Welcome in Mechelen’ en op donderdagavond en vrijdagnamiddag ga ik naar ’t Klapgat.”

#Nederlands #oefenen #welcomeinmechelen #droom #job


Lieve

"Mijn mooiste herinnering aan mijn vrijwilligerswerk bij ’t Klapgat is een fietstocht naar ’t Zennegat. Tijdens een van de donderdagavonden wanneer we Nederlands oefenen, vertelde ik over ’t Zennegat. Voor mij dé plek waar je moet zijn geweest! Dus op een zaterdag- of zondagnamiddag vertrokken we met een paar mensen met de fiets naar ’t Zennegat. Gelachen dat we toen hebben!
Onderweg kreeg Mo ook platte band. Die zijn we dan thuis moeten gaan vervangen. Eigenlijk mocht zoiets niet georganiseerd worden, want je bent niet verzekerd. Toch hebben we dat stiekem gedaan, zo’n fietstocht georganiseerd. Goh, wat zou ik dat nog eens graag doen, uitstappen organiseren met de groepen van ’t Klapgat."

#herinnering #fietsen #zennegat #lachen #avontuur


Safi, komt uit Afganistan

“Ik ben sinds elf maanden in Mechelen. Daarvoor woonde ik twee jaar in Wallonië. Op school leerde ik vooral de regels van de Nederlandse taal, naar 't Klapgat kom ik om te praten en te oefenen. Ik wil snel Nederlands leren, want ik wil graag een opleiding volgen.
Het liefst zou ik met kinderen werken, maar postbode, verkoper of heftruckchauffeur behoren ook tot de mogelijkheden. 
In 't Klapgat kan ik ook terecht met vragen en advies bij zowel de vrijwilligers als de andere deelnemers. Welke ervaring met bepaalde opleidingen en jobs hebben zij? Dat is voor mij een goede motivatie om elke donderdagavond naar de Rooster te komen. 


Johnson

"Ik ben Johnson. Ik woon al een hele tijd in België, maar gelukkig wonen mijn vrouw en twee zonen hier sinds kort ook. Eindelijk zijn we samen. Waarom ik naar ’t Klapgat kom? Om Nederlands te praten natuurlijk! Bijvoorbeeld: in de eerste week van het nieuwe schooljaar krijgen mijn twee zoontjes veel papieren mee naar huis. Tijdens ’t Klapgat kan ik dan meer informatie krijgen over wat erin staat en wat er van ons als ouders verwacht wordt. Ook de schoolagenda is soms moeilijk te begrijpen. Dus alle ondersteuning is een grote hulp.

Mijn vrouw en zonen zijn nog maar net in België. Mijn zonen gaan hier naar school en leren zo snel Nederlands! Mijn vrouw en ik hopen dat ze snel kan starten met Nederlandse les te volgen. Dat is zo belangrijk. Toch komt ze ook al naar ’t Klapgat. Ze kan dan luisteren en al wat vertrouwd raken met de Nederlandse taal."


Silvia, 72 jaar, komt uit Mexico

“Wat ik het belangrijkste aan ’t Klapgat vind? Dat zijn de vrijwilligers! Ze luisteren heel aandachtig en proberen te begrijpen wat we zeggen. Ze hebben veel geduld! Zo was Emiel een gouden vrijwilliger. Hij was een heel intelligente man. Hij wist op alles het antwoord. Hij is heel plots gestorven en we zijn naar zijn begrafenis geweest. Zijn vrouw is ook nog op bezoek gekomen. Dat bracht troost.”


Ontdek deze en andere verhalen over 't Klapgat tijdens de reizende tentoonstelling over 10 jaar 't Klapgat. 

Vijf redenen om naar 't Klapgat te komen