Wie is Inna Mikulesku?

"Ik ben Inna. Ik ben 30 jaar oud. Ik kom uit Oekraïne en ik woon in Willebroek maar ik kom bijna elke dag naar Mechelen omdat ik hier studeer. Ik vind ook dat dit een hele mooie stad is. Dus, na school, ga ik soms naar het centrum om te wandelen. Mijn favoriete plaats in het centrum is de Grote Markt. Als ik hier sta en de klokken hoor, die in de Sint- Romboutskathedraal hangen, dan denk ik altijd aan mijn land."

 
'Mechelen was een van de favoriete steden van tsaar Peter I. Hij importeerde heel wat beiaardklokken naar Rusland.
 

Inna vertelt over:

De klokken van de Sint-Romboutstoren

"Vele jaren geleden leek Rusland een land zonder grote steden en industrie. En op een dag in 1682 kwam koning Tsaar Peter I op de troon. Hij was een zeer progressieve heerser. In de eerste jaren van zijn bewind ging hij naar Europa om ervaring op te doen, omdat hij wou dat Rusland een super progressief land werd. Van alle landen die hij had gezien, waren voor hem Nederland en België het bijzonderst. Hij woonde een tijdje in deze landen, en nam de beste ideeën mee naar Rusland.

Mechelen was één van zijn favoriete steden. In die tijd maakte Mechelen de beste beiaardklokken van Europa. Dus daarom bestelde onze Tsaar veel klokken om naar Rusland te brengen. Vanaf deze periode hebben veel kerken in Rusland klokken van Mechelen.

We hebben in onze taal een gezegde "Het klinkt zo mooi als Malin klokken". De mensen in Rusland gebruiken dit gezegde vandaag nog, maar bijna niemand weet wat "Malin" betekent. Maar als iemand dit zegt, betekent het dat het heel goed klinkt.

Dit gezegde ontstond, omdat alle klokken die van Mechelen kwamen, heel mooi klinken. Tot vandaag kan je in Rusland en in Mechelen genieten van de Beiaardklokken.

#beiaard#MalinMechelen #geschiedenis #Rusland