Wie is Cani Nas?

Cani Nas, 46 jaar

"Ik ben een Chaldeeuwse vrouw, getrouwd met een vreemde man (Vlaming:)), mama van 4 kinderen (3 dochters en 1 zoon). Ik woon al 29 jaar in Sint-Katelijne-Waver maar ben al die jaren op een of andere manier verbonden met Mechelen geweest. Ik ben professioneel aanwezig in Mechelen en al jaren op vrijwillige basis actief in de stad."

"Mensen helpen is mijn roeping. Al 25 jaar spring ik in de bres voor wie het minder goed heeft."

 

Cani Nas vertelt over:

  • Station Nekkerspoel

"Ik heb meer dan 19 jaar gereisd met de trein vanuit Nekkerspoel naar Brussel. Het is een plek waar ik veel gebruik van gemaakt heb. Het is ook een plek waar ik zeker drie fietsen verloren heb (gepikt). Het is een plek die in de media nogal berucht is. Maar zelf heb ik er, buiten de diefstal van mijn drie fietsen, geen slechte ervaringen mee.

Deze plek heeft ook een bijzondere plaats in mijn geheugen door de wilde bessen die er groeien. Erg lekker.

Het is ook een plek waar ik een naar gevoel bij krijg, wanneer ik denk aan de zelfmoord van iemand die ik zelf niet kende. De persoon sprong geen 6m van mij verwijderd onder de Thalys. Ik heb het zelf op een of andere manier niet zien gebeuren maar die dag heb ik zelf veel treinreizigers getroost die de trein niet meer op mochten. Ik heb die dag voor mezelf geen tijd genomen om te bekomen van de schok. Thuisgekomen, kreeg ik het warm en ging ik bijna flauw vallen. Op een of andere manier wist ik niet meer wat er aan het gebeuren was. Ik heb veel tijd moeten nemen om dit voorval te kunnen verwerken."

#wildebessen #verdriet #ongeluk #gestolenfiets

  • Sint-Romboutskathedraal

"Ik vind dit gebouw gewoonweg fantastisch en indrukwekkend. Het heeft voor mij iets mysterieus. Het is voor mij een plek waar ik soms tot nadenken kom. Een plek om stil van te worden. De bouwmeester ervan moet toch wel een genie uit de duizend zijn. Ik woon dan ook graag regelmatig een misviering bij in dit gebouw. Als men in dit gebouw zingt, dan gaan de rillingen in mijn lichaam op en neer waardoor ik zelf ook begin te zingen (valse noot of geen, ik zing mee en amuseer mij à volonté)"

#mysterie #indrukwekkend #zang #kippenvel 

  • De Lage Drempel

"Ik ben werkzaam in De Lage Drempel vzw. Een vzw die erkend is als een vereniging waar armen het woord nemen. Een vzw die opkomt voor de rechten van de zwaksten in onze samenleving. Een vzw die werkt aan de zelfredzaamheid van de zwaksten in onze samenleving. Als wij het niet zouden doen, wie zal al die mensen die overal uit de boot vallen opvangen? Deze vraag stel ik mij dag in dag uit.

Met veel plezier ga ik dan ook elke dag werken voor mijn project 'Steun op Maat aan kwetsbare gezinnen met jonge kinderen'. Mijn project is een buddy-werking die kwetsbare gezinnen in contact brengt met een sterke buddy die hen bijstaat in hun dagelijks leven en extra ondersteuning biedt aan de gezinnen door onder andere hen een luisterend oor aan te bieden. Het is ook fijn om te horen van de buddy's dat hun steungezinnen hen erg dankbaar zijn voor hun aanwezigheid bij de gezinnen. Mijn project is dan ook uniek in Mechelen. Wat mag ik mij een fiere madam noemen om werkzaam te mogen zijn voor een uniek project in Mechelen. Wat mag ik mij een fiere madam noemen telkens ik een gezin blij mag maken met de vrijwilliger die ik aan hen koppel om hun leven een extra steun te geven.

Ja inderdaad, mensen helpen is mijn roeping, daarom ben ik al meer dan 25 jaar dag in dag uit in de bres aan het springen voor al wie het iets minder goed heeft dan ikzelf. Wat houdt me eigenlijk recht om dit soort werk te doen? Awel, mijn motto: als ik morgen de deur niet open doe voor die kwetsbare mensen, wie zal het wel doen? Ook al kan ik ze niet altijd helpen, wil ik er toch voor hen zijn om ze een luisterend oor te kunnen bieden. Dit kost me niet veel meer enkele minuten per dag dat ik ze kan en mag ontvangen."

#Armenennemenhetwoord #buddywerking 

Ontdek meer over Cani en Mechelen

Facebook Chaldeeuwe organisatie Mechelen