De Vaart en het Zennegat

Anneleen

"Bij mooi weer is het heerlijk om te zwemmen aan de (Auwegem)vaart (Foei, ik weet het, dit is eigenlijk verboden). We nemen dan altijd onze ladder mee zodat we elegant in en uit het water kunnen klimmen. Andere vaartzwemmers mogen dan natuurlijk ook gebruik maken van ons laddertje. Hierdoor hebben we al vaak fijne ontmoetingen gehad!"

#vaart #zwemmen #ontmoeten  #mooiweer


Julien

Julien woont sinds twee jaar in Mechelen, zijn favoriete stad in België. Hij studeert Nederlands aan het CVO Crescendo. Hij werkt in restaurant 'De Brasserie in Keerbergen.

"Sinds ik in Mechelen woon, ontdekte ik nog geen plek waar ik meer van houd dan van de Leuvense Vaart. Eerst en vooral is het een rustige plek met een prachtig uitzicht. Het water van de Leuvense Vaart heeft een groene kleur met vogels die altijd op het water spelen. Dat herinnert me dan aan mijn geboorteplaats: Uvira in DR Congo. In Uvira is er namelijk een groot meer TANGANYIKA: het water heeft de kleur van de lucht en daar zijn veel witte vogels. Dus als ik aan de Leuvense Vaart ben, droom ik van Uvira in DR Congo.

#vaart #Congo #herinneringen #Uvira #Tanganyika  


Chrostin

"Tijdens warme zomerdagen hebben wij de traditie om in de vaart te gaan zwemmen — het is gratis en verfrissend. Toen we met z’n drieën hadden afgesproken nabij Planckendael, wou één van ons al niet meer zwemmen. Dus zij lette een beetje op onze spullen, want wij hadden ook een muziekbox bij.

Op een gegeven moment wil onze andere vriend uit het water klauteren (weet dat het water vrij laag stond en dus de betonnen rand erg hoog was), en dat lukte hem zonder enig probleem. Anderzijds, toen ik het water beu was en ook eruit wou, lukte het mij niet. De andere kant van de vaart was veel toegankelijker en lager, maar de manier om tot mijn vrienden terug te geraken was bijna onmogelijk. En heel gênant om te voet in je bikini te doen. De eerste brug was namelijk die van Muizen.

Dus moest onze vriend helemaal met de fiets over de brug rijden om mij te komen halen. We fietsten kletsnat terug naar onze picknick spot en dat was één van de meest typerende zomerdagen aan de vaart. Sindsdien let ik heel goed of er een laddertje in de buurt is voor ik het water in spring."

#zomer #zwemmen #devaart #zomerdag #vrienden


Sara 

"Een duif op de weg werd een verhaal in mijn hoofd.

Ik reed eens met de fiets langs de Vaart en was een beetje aan het dromen. Daar kwam een tegenligger. Een wielerterrorist. Zo eentje zonder fietsbel. Voor mij liep een duif op de weg. Zou ik een beetje naar links gaan? Of naar rechts? Een aarzelend moment. Ik week uit. De duif ook. De duif huppelde naar het midden van de weg. Zoef! De wielertoerist vlamde voorbij. Ik keek om. Hij niet. Ik zag het. Hij niet. Daar lag de duif. Overreden. Wat als ik niet zo geaarzeld had? Zou de duif dan de andere kant gekozen hebben? Zou ze dan nog leven? Het leven is geen 'als... dan...'. Het leven is gewoon het leven. Of de dood. Ik ging weer op mijn zadel zitten en trapte verder."

#fiets #kanaal #de vaart #duif #fietsen #wielertoerist #overreden #verhalenverzinnen #dromen 


Gabriella

Ook Mechelse schepen Gabriella De Francesco vind je geregeld aan de vaart. Vlakbij de vaart vind je natuurdomein 'Den Battelaer'. De plek waar Gabriella elke dag wandelt met haar dierbare hond Sofia. Ze vertelt hier meer over in onderstaande video.


Op de plek waar de Leuvense Vaart samen vloeit met de Dijle en de Zenne vind je 't Zennegat. Ook dit blijkt een erg populaire plaats bij vele Mechelaars.

Lieve

"Mijn mooiste herinnering aan mijn vrijwilligerswerk bij ’t Klapgat is een fietstocht naar ’t Zennegat. Tijdens een van de donderdagavonden wanneer we Nederlands oefenen vertelde ik over ’t Zennegat. Voor mij dé plek waar je moet geweest zijn! Dus op een zaterdag- of zondagnamiddag vertrokken we met een paar mensen met de fiets naar ’t Zennegat. Gelachen dat we toen hebben! Onderweg kreeg Mo platte band. Die zijn we dan thuis moeten gaan vervangen. Eigenlijk mocht deze fietstocht niet georganiseerd worden, want we waren niet verzekerd, maar toch hebben we dat stiekem gedaan. Goh, wat zou ik dat graag nog eens doen, een uitstap organiseren met de groepen van ’t Klapgat."

#uitstap #fietstocht #fiets #platteband #klapgat #herinnering


Geert

"Samen met enkele vrienden richtte ik bijna 25 jaar geleden Jeugdhuis Joppe op. De naam Joppe verwijst naar Joppe Castor. Een zonderlinge man die jaren geleden aan het Zennegat woonde. Hij was een echt dorpsfiguur, door iedereen gekend in Battel. Begin jaren '70 werd hij in zijn huisje aan het Zennegat vermoord. Zijn dood greep een aantal Battelaars zo erg aan dat ze er een lied over maakten. Dat lied wordt nu nog steeds van generatie op generatie doorgezongen in Chiro Battel."

#jeugdhuisjoppe #joppecastor #battel #chiro #zennegat 

Meer info en verhalen over Battel vind je op www.2800battel.be


René Van Vaerenbergh

René is ongeveer 30 jaar amateurfilmer. De filmproducties die hij doorgaans maakt zijn documentaires over diverse aspecten van zowat overal in de wereld. Zo documenteerde hij verschillende verhalen over Battel waaronder onderstaande video over het Zennegat en zijn bewoners.