Sint-Romboutskathedraal en -toren

Stéphanie

"Een tijdje geleden beklom ik de toren met mijn metekindje van vier jaar oud. Boven aangekomen vroeg ze 'Kan je mijn huis al zien?'. Wanneer ik antwoordde dat dat nog niet lukte, riep ze bemoedigend: 't Is op nummer 11!'."

#kinderpraat #beklimming 


Myriam

"Als Mechelaar heb ik al een paar keer de toren beklommen, maar de laatste keer was extra bijzonder!  Een koppel jonge slechtvalken werd geringd. Terwijl de ouders krijsend rond de toren vlogen, werden de jongen uit hun nest gelicht (alles voor de wetenschap?). Wie wil meegenieten van het wedervaren van deze spectaculaire familie: er hangt een webcam!"

#slechtvalk #wetenschap #beklimming


Theo Slachmuylders

"Iedereen kent wel het verhaal van de 'Maneblussers'. Maar ook de patroonheilige, die zijn naam aan de toren gaf, was een lokale legende. Volgens de legende bouwde hij aan een kleine kerk in Mechelen. En in tegenstelling tot wat toen gebruikelijk was, betaalde hij zijn werknemers een eerlijk loon. Twee van deze mannen gingen ervan uit dat hij dus wel heel rijk moest zijn en beraamden een plan om hem te doden. Ze vermoordden hem, beroofden hem van het weinige geld dat hij had en dumpten zijn lijk in het water. Maar toen scheen een wonderbaarlijk licht op zijn lijk in het water en zo werd zijn lichaam snel gevonden. Sint-Rombouts werd begraven in de kerk die hij zelf gebouwd had. Naar verluidt vonden er meteen nadien miraculeuze gebeurtenissen plaats in de omgeving."

#legende #mythe #overval #mirakel


Cani Nas

"Ik vind de Sint-Romboutskathedraal gewoonweg een fantastisch en indrukwekkend gebouw. Het heeft voor mij iets mysterieus. Het is voor mij een plek waar ik tot nadenken kom. Een plek om stil van te worden. De bouwmeester ervan moet toch wel een genie uit de duizend geweest zijn. Ik woon dan ook graag regelmatig een misviering bij in dit gebouw. Als men in dit gebouw zingt, dan lopen de rillingen over mijn lijf. Daardoor begin ik zelf ook te zingen. Vals of niet, ik zing mee en amuseer me volop."

#mysterie #indrukwekkend #zang #kippenvel #muziek #klokken


Inna Mikulesku

"Ik ben Inna, ik ben 30 jaar en kom uit Oekraïne. Als ik de klokken van de Sint-Romboutskathedraal hoor, denk ik altijd aan mijn land. Wist je dat er in mijn taal een gezegde is over Mechelen? “Het klinkt zo mooi als Malines-klokken.” Als iemand dit zegt, betekent het dat iets heel goed klinkt.

Vanwaar dit gezegde? Tsaar Peter I kwam in 1682 op de troon. In de eerste jaren van zijn bewind ging hij naar Europa om ervaring op te doen, omdat hij wou dat Rusland een progressief land werd. Mechelen was één van zijn favoriete steden. In die tijd maakte Mechelen de beste beiaardklokken van Europa. Dus daarom bestelde onze Tsaar veel klokken om naar Rusland te brengen. En zo ontstond het gezegde: “Het klinkt zo mooi als de Malines-klokken”, omdat alle klokken die van Mechelen kwamen, heel mooi klinken. Tot vandaag kan je in Rusland en in Mechelen genieten van de beiaardklokken."

#legende #muziek #klokken #spreekwoord


Nick Vanhaute

Nick is curator van de Sint-Romboutstoren en kent natuurlijk heel wat verhalen over de toren. "Veel Mechelaars zullen je het verhaal van de Maneblussers vertellen. Maar weinig mensen weten dat de toren in 1499 effectief in brand heeft gestaan. De toren was toen nog in aanbouw, maar heel wat klokken gingen verloren in de brand."

#brand #klokken


Hans Lecompte

"De Sint-Romboutstoren moest de hoogste Gotische toren van Europa worden maar hij raakte nooit af. Toch symboliseert de toren de ambitieuze houding en innovatieve uitstraling van Mechelen.

De beiaard speelt elke zevenenhalve minuut een melodie, het zogeheten 'Mechels Halfke'. Dit is een unieke aanpassing die Mechelaars helpt om de tijd bij te houden. En toch hebben Mechelaars nog altijd de kwalijke reputatie te laat te komen, op 'het Mechels uur'."

#beiaard #mechelshalfke #laatkomers


Meer weten over de Sint-Romboutstoren?

2020 is uitgeroepen tot torenjaar. Op de website onzetoren.be vind je nog veel meer verhalen over de toren.