Anneleen wil zowel Mechelen als haar dochter verpakkingsvrij leren leven

Anneleen schept eten in potje in haar winkel

‘Ik ben blij dat het geitenwollensokkenimago aan het verdwijnen is’

Vier jaar geleden kocht Anneleen De Witte (30) samen met haar vriend Peter een huis in de Keizerstraat. Ze verbouwden het tot Kabas, de eerste verpakkingsvrije winkel in Mechelen. Sinds maart heeft ze een nieuw, groots project in haar leven: haar dochtertje Lief.  

“Ik ben een geboren en getogen Mechelaar, maar op mijn achttiende wilde ik zo snel mogelijk weg uit Mechelen. Ik had het hier gezien en wilde de wijde wereld in. Zo belandde ik in Antwerpen. (lacht) Uiteindelijk keerde ik na mijn studies toch weer terug naar mijn vertrouwde Mechelen. Ik voel me hier gewoon echt thuis. Ik hou van de stadsdrukte overdag en van de rust die ik tijdens het wandelen of joggen in het Vrijbroekpark of de Kruidtuin opzoek.”

Betalen voor verpakking? Ben je gek!

“Ik keek rond in mijn huis. Van de badkamer tot de keuken, de meerderheid van mijn spullen was verpakt in plastic dat ik nadien weggooi: zeep, afwasmiddel, een potje krabsalade of tomaatjes … Hoeveel daarvan wordt effectief gerecycleerd? Hoeveel gebruik ik opnieuw? Ik begon me te verdiepen in dit soort vragen en werd me bewust van de impact die ik heb op de planeet. Net in die periode opende in Antwerpen een verpakkingsvrije winkel. 

Ik werkte op dat moment als interieurarchitecte in Antwerpen en deed na het werk mijn boodschappen in die winkel. Het gaf me een goed gevoel om mijn verpakkingen te hergebruiken. Verpakkingsvrij winkelen gaat als volgt: stel dat mijn afwasmiddel op is, dan stop ik de lege verpakking in een boodschappentas. Aan het einde van de week heb ik een hoop lege potjes en flesjes. Die neem ik mee naar de winkel, waar ik ze terug vul met allerlei zaken, van shampoo tot rijst. Het gewicht van mijn lege verpakking wordt afgetrokken van mijn gevulde potjes. Ik betaal dus enkel voor de inhoud en niet voor de verpakking of voor een bepaald merk. In een gewone supermarkt betaal je daar allemaal mee voor. Dat is toch te gek?

Veel vrienden en familie reageerden positief maar zagen het niet zitten om telkens naar Antwerpen te rijden om afvalarm te winkelen. Zo begon bij mij het idee te rijpen om in Mechelen zelf een verpakkingsvrije winkel te beginnen.”

Ondernemen is durven springen

“Samen met mijn partner, vrienden en familie startte ik met een bang hartje een crowdfunding op. Wie een gift deed, kreeg een goedgevulde goodiebag bij de opening van de winkel. Na amper drie maanden hadden we 10 000 euro ingezameld! Ik sta nog steeds versteld van hoe snel alles gegaan is. Dat zo veel mensen geloofden in mijn idee, gaf mijn zelfvertrouwen een boost. 

Het was een uitdaging om Kabas uit de grond te stampen. Ik begon eraan met enthousiasme én met een gezonde portie zenuwen. Maar ik geloof ook dat er voor elk probleem een oplossing is en dat je steeds kan bijsturen. Als je wil ondernemen, moet je op een bepaald moment springen. Dus dat deed ik! Ik heb gelukkig veel kunnen opsteken van mijn vader, die actief was in de voedingssector. Tijdens de opstart van Kabas vocht hij tegen longkanker maar die laatste maanden van zijn leven hielp hij me met zijn ervaring over winstmarges, prijszetting … Daar wist ik zelf amper iets van. Ik ben dankbaar dat papa de opening in maart 2017 nog kon meemaken. In september hebben we afscheid van hem moeten nemen.”

Een optimistische toekomst

“Wanneer een klant tevreden naar huis gaat, geeft mij dat voldoening. Er zijn nog wel wat mensen die schrik hebben van het niet-alledaags concept, maar eigenlijk zijn wij gewoon een lokale kruidenier. Ik vind het belangrijk dat klanten zich op hun gemak voelen in de winkel, dus ik help hen op weg. Een klant uit Lier vertelde dat daar de vuilbakken per gezin gewogen worden. Uit het jaarlijkse verslag bleek dat ze bijna geen afval meer produceerde door bij ons te winkelen. Zulke verhalen bezorgen me kippenvel! Ik zou graag eens uitrekenen hoeveel verpakkingen we met onze winkel al uitspaarden. Ik ben blij dat het beeld van verpakkingsvrij winkelen stilaan verandert. Het geitenwollensokkenimago begint te verdwijnen. (lacht) Steeds meer jonge mensen zijn bezig met duurzaam leven en dat stemt me optimistisch over de toekomst!

Niet alleen op professioneel vlak, maar ook privé ben ik bezig met bewust consumeren. Ik ben net mama geworden van een dochtertje, Lief. Dat heeft mijn leven op veel vlakken helemaal omgegooid, maar wat verpakkingsvrij leven betreft, zijn de aanpassingen volgens mij minimaal. Zo’n kleintje heeft niet veel nodig, dus ik gebruik herbruikbare luiers en doekjes. Andere babyspullen huur ik bij de Mechelse babytheek of koop ik tweedehands.

Ook aan toekomstplannen voor de zaak is er geen gebrek. Kabas werkt samen met verschillende lokale handelaars, zoals Ferm uit Zemst, of we verkopen Mechelse koffie en gin. We zijn niet alleen verpakkingsarm, maar bieden ook lokale en biologische producten aan. Ik denk ook na over hoe we mensen uit Muizen of Hombeek kunnen bereiken. Misschien met een tweede winkel of leveringen aan huis? Samen met Supergoods hebben we al eens luidop gedroomd van een ecologisch festivalletje: met herbruikbare bekers en bestek voor de kraampjes en een vegetarisch en veganistisch aanbod. Of we willen de Mechelse festivals inspireren om nog duurzamere keuzes te maken.”

 

foto: Lavinia Wouters

Deze foto is te zien aan Keizerstraat 7, Mechelen

 

>> Lees hier het volgende verhaal of bekijk de brochure