De Mechelse Suzana heeft haar roots in La Paz, Bolivia. Ze is getrouwd en heeft twee kinderen. Ze is gedoopt en katholiek opgevoed, maar raakte gaandeweg ook geïntrigeerd door andere religies. 

'Als kind kreeg ik de waarden en normen van het christendom mee van mijn ouders. Mijn vader las me voor uit de Bijbel, maar ik ging zeker niet elke zondag naar de kerk. Dat was enkel bij speciale gelegenheden zoals een doop, huwelijk of begrafenis.'

Een eigen mix van religies

'Rond mijn zeventiende ging ik mijn geloof actiever verkennen. De katholieke kerk had me niet helemaal overtuigd. Ze heeft veel geld en toch is er zo veel armoede en honger in de wereld.

Via mijn zus en door gesprekken met moslimvrienden, kwam ik in contact met de islam. Weer een aantal jaar later, ontdekte ik de tijdschriften van Jehova's getuigen. Zo vormde ik in mijn hoofd en hart mijn eigen religie. Voor mij is geen enkel geloof goed of slecht. Ik volg gewoon mijn hart en heb respect voor alle religies.

Ik doe ook vaak aan innerlijke, spirituele reflectie. In coronatijd des te meer. Dat geeft me moed en doorzettingsvermogen. Met twee jonge kinderen (6 en 9) is de huidige situatie immers niet altijd gemakkelijk vol te houden.'

Reflecteren met de kinderen

'Ik probeer mijn kinderen mijn geloofsovertuiging mee te geven. Ze zijn gedoopt en ik leer hen dat er een God is die we in ons hart dragen, die ons de juiste weg wijst en ons steunt bij het nemen van beslissingen.

Naar de kerk gaan we niet, dus dat missen we nu ook niet. Wel ga ik met mijn kinderen in deze periode actief gesprekken aan: over corona, de impact op ons eigen leven maar ook op dat van kinderen in een kwetsbare positie. Ik leer hen vrijgevig zijn en te waarderen wat we hebben.

In het dagelijkse leven is er niet altijd tijd voor zulke bezinningsmomenten, maar nu besteed ik er extra aandacht aan. Die bezinningsmomenten houden we thuis, in de woonkamer of aan de keukentafel, maar ook tijdens een wandeling door de Sinte-Mettetuin, bijvoorbeeld.

Onze gesprekken zijn intens en zorgen voor meer verbinding binnen ons gezin. We focussen niet op het negatieve, maar op het mooie dat de crisis voortbrengt, zoals solidariteit.'  

 

>>> Ontdek hier meer over Suzana en haar favoriete plekken in Mechelen

>>> Lees hier het volgende verhaal