Acties tegen leegstand

MestOm het aantal kwaliteitsvolle handelspanden in de Mechelse binnenstad te verhogen, verleent Stad Mechelen een premie voor kernversterkend renoveren. Die kan worden aangevraagd door eigenaars of huurders van handelspanden die gelegen zijn in het kernwinkelgebied.

Jonge ondernemers kunnen ook terecht bij Mest, dat tijdelijk leegstaande panden ter beschikking stelt aan starters. Zo stimuleert Mest de ondernemingszin én pakt het de leegstand aan.

Om de leegstand nog verder te voorkomen, gaat Stad Mechelen zelf actief op zoek naar leegstaande panden en voert het startersgesprekken met geïnteresseerde ondernemers. Daarnaast verhoogde de stad de leegstandstaks, om ook eigenaars aan te moedigen om hun panden een zinvolle invulling te geven.

Goede resultaten

Met resultaat, want in januari 2020 stond amper 9,44% van de Mechelse handelspanden leeg. Daarmee doet Mechelen het erg goed. Slechts twee andere Vlaamse centrumsteden kunnen betere cijfers voorleggen. De langdurige leegstand bedraagt zelfs amper 2%.

Ook nu blijft Stad Mechelen actief inzetten op het aanpakken van leegstand, om ook in deze corona-omstandigheden het aantal leegstaande panden tot een minimum te beperken.