Dageraadstraatfeest

Zoals elk jaar wordt de aanzet voor het Dageraadstraatfeest gegeven tijdens de traditionele Dageraad-nieuwjaarsdrink. Ook al hebben we geen formeel straatcomitee, het blijft toch het moment waar we als buren onderling afspreken om de schouders onder het straatfeest te zetten. 

Op de voorbereidingen is iedereen is welkom. De oproep om mee te komen voorbereiden gebeurt via mail en op de Dageraad-facebook pagina. De datum wordt geprikt. De voorbereidingen lopen telkens weer ‘gezellig maar chaotisch’. Op de laatste rechte lijn geraken de taken steevast netjes verdeeld over de buren. Alle beschikbare talenten worden ingezet.

De uitnodiging werd ook dit jaar met de nodige zorg en creativiteit uitgewerkt. Deze uitnodiging valt in +/- 80 Dageraadpostbussen.De uitnodiging dient ook ineens als affiche, om zeker te zijn dat niemand de datum zou missen. 

Om 14 uur wordt iedereen uit zijn huis getrompet door een muzikale buurtjongen. De nadarhekken worden op de straat gezet. Het signaal voor iedereen dat er mankracht nodig is om de tent op te zetten, tafels en stoelen en de bar te installeren. Het straatfeest wordt op gang getrokken, de kinderen nemen de straat in, spelen worden uitgehaald, de bar gaat open.

Daarna zorgt de Dageraadband voor sfeer.  De regen lijkt niet te deren. De band en het publiek zijn enthousiast. We zijn oprecht onder de indruk.

Na de muzikale apero spurten alle buren naar huis om hun eigen gerechten te halen en op de lange tafels in de tent te presenteren. Zoals steeds heeft iedereen de moeite genomen om iets lekkers aan te brengen. Keuze in overvloed. Oude en nieuwe buren zetten zich aan de tafels.

Na de desserten wordt de tent omgetoverd tot een arena van de Dageraadkwis. Fantastische buren hebben een heuse kwis voorbereid. We zetten ons in teams van 6 en gaan voluit voor de overwinning, want de inzet is hoog. De winnaars mogen Eos - de godin van de Dageraad- creatie van buurvrouw Angela zelf-  een jaartje een warme thuis geven. Eos gaat alle jaren van huis naar huis en is intussen al een zeer graag geziene datum in de Dageraadstraat.  Ook al hadden we nooit zoveel regen te verduren, het werd alweer een geslaagde versie van een jaarlijkse traditie.