dagvdvrijwilliger_koppelbeeld-boeket.png

Zes categorieën. Twaalf prijzen.


In 2020 reiken we voor het eerst 12 prijzen uit, netjes verdeeld over zes verschillende categorieën. Per categorie is er één individuele winnaar en één organisatie die de prijs in de wacht sleept. We gaan dus van 2 winnaars (tijdens de vorige editie) naar 12 winnaars in 2020. Zo zetten we het belang van vrijwilligerswerk extra in de verf. Want vrijwilligers zijn van onschatbare waarde.

  • Cultuur

Je vindt vrijwilligers in alle uithoeken van het cultuurlandschap. Bij onze toneelgroepen en erfgoedverenigingen,  in de grote musea tot op de kleine stadsfestivals. Deze vrijwilligers zorgen ervoor dat creatief talent de kans krijgt om zich maximaal te ontplooien, dat erfgoed beschermd én gewaardeerd wordt en dat het publiek in Mechelen kan genieten van een ruim cultuuraanbod.

  • Duurzaamheid

Duurzaamheid en klimaat zijn belangrijk voor onze stad. Ook heel wat enthousiaste Mechelaars zetten zich in voor een betere stad. Ze denken na over vernieuwende initiatieven op het vlak van energie en deeleconomie. Ze organiseren groepsaankopen en stimuleren mensen om na te denken over duurzaamheid.

  • Jeugd

Voor veel kinderen en jongeren is het speelplein, de jeugdbeweging of het jeugdhuis de plek bij uitstek waar ze zichzelf kunnen zijn. Een plaats waar ze zich volledig kunnen uitleven. Maar ook dé plek waar ze zorgeloos hun talenten kunnen ontdekken en waar ze vrienden voor het leven maken. Dit zou niet mogelijk zonder de inzet van de organisaties/verenigingen en de vele vrijwilligers in het Mechelse jeugdwerk.

  • Sport

Ook bij sportclubs kan je vrijwilligers niet wegdenken. Veel clubs steunen zelfs volledig op de inzet van hun vrijwilligers. Bij een sportclub vind je ze dan ook overal, van in de bestuurskamer tot in de kantine. Het zijn mensen met een groot hart voor sport die ervoor zorgen dat ook andere Mechelaars zorgeloos van sport kunnen genieten.

  • Zorg

Ook in de zorg zijn er veel vrijwilligers aan de slag. Ze verlichten het werk van zorgpersoneel, bieden een luisterend oor en bevorderen ook het sociaal contact tussen mensen. In de zorg maken vrijwilligers een groot verschil voor mensen die het nodig hebben.

  • Algemeen

Ook buiten deze categorieën zijn er nog enorm veel vrijwilligers actief in Mechelen. Mensen die zich op hun eigen manier inzetten voor een hartelijke, warme en solidaire samenleving.

 

 

Zelf iets organiseren?

Iets op poten zetten, vraagt wel wat inspanning.

Alle hulp is hierbij welkom, dat begrijpen we.

De stad ondersteunt vele projecten met: