img_3589.jpg

Winaars en genomineerden 2020 - individu

Souad – Dorphuis Muizen en School De Bel Muizen

winnaar categorie jeugd

“Tweewekelijks zorgt Souad voor een aanbod aan kinderactiviteiten in het dorpshuis van Muizen: van een kinderdisco tot spelletjesnamiddag, van bezoek van de Sint tot knutselen. Souad doet alle voorbereidingen en de begeleiding. Ze werkt mee aan de buitenspeeldag en aan de zomeractiviteiten in samenwerking met de Jeugddienst. Naast haar werk in het Dorpshuis zet ze zich ook in voor de Vriendenkring school De Bel in Muizen. Ze organiseert kinderfuiven en serveert wekelijks in de refter de soep. Ook de afwas pakt ze met haar oogverblindende glimlach aan. Met deze nominatie willen we onze bewondering tonen voor haar tomeloze inzet.”


Wilfried – G-Team KV Mechelen

winnaar categorie sport

“Wilfried heeft in 2003 samen met nog iemand anders het G-team van KV Mechelen opgericht voor 6 spelers. Nu 17 jaar later is Wilfred nog steeds de man die alles regelt voor het grootste G-team van Vlaanderen. 55 spelers en 15 staf-leden. Hij zorgt dat er kan getraind worden dat er wedstrijden zijn dat we kunnen deelnemen aan tornooien in binnen- en buitenland. Maar ook dat iedereen een uitrusting heeft. Ook wordt er elk jaar een groot buurlandentornooi georganiseerd en al sponsoring, afspraken voor scheidsrechters, de wedstrijdplanningen, enzovoort zijn taken die hij op zich neemt. Tevens zal je hem ook bijna op alle wedstrijden en trainingen van onze verschillende G-ploegen zien. Ook allen informatie die er op onze website staan komt van zijn hand. Ik zou zo nog uren kunnen doorgaan. Hij doet dit allemaal belangeloos en voor niets. En daarom vind ik dat hij in aanmerking komt voor deze prijs.”


Pieter-Jan - Dorpsraad Muizen/Rode Kruis Afdeling/Zorgbedrijf Rivierenland/OKRA Muizen/Vzw Badmintonterroristen

Winnaar categorie algemeen

“Jan is actief lid in meerdere lokale verenigingen en dat al sinds vele jaren:

 • Dorpsraad Muizen: Hij is de drijvende kracht van de dorpsraad, hij verzorgt de website en is ook penningmeester. Hij is regelmatig aanwezig in het dorpshuis, hij vult de koelkast aan met drankjes die aan de bezoekers verkocht worden. Hij verzorgt de contacten (praktische afspraken) met de dorpsconsulente voor de dorpsraad en doet ook andere vrijwilligersactiviteiten gelinkt aan de dorpsraad.
 • Rode Kruis Afdeling Muizen: sinds 1975 (!) is Jan daar actief lid. Hij bereidt samen met andere leden de verschillende activiteiten voor. Zijn vaste taak : "econoom" (beheer van het materiaal).
 • Zorgbedrijf Rivierenland: sinds er maandelijks een goedkope maaltijd geserveerd wordt in het nieuwe voetbalchalet van Muizen. Zorgt Jan samen met enkele andere vrijwilligers voor de goede organisatie zoals inschrijvingen, betalingen, enzovoort.
 • OKRA Afdeling Muizen: Jan is ook al vele jaren een actief lid van OKRA en verzorgt de contacten met de leden van een bepaalde wijk. Daar gaat hij dan persoonlijk aanbellen bij betrokkenen en innen van o.a. lidgeld, bijdragen voor deelname aan activiteiten, enzovoort.
 • Badmintonterroristen (lokale badmintonclub): Jan is er sinds het ontstaan van de club (meerdere jaren) niet alleen speler-lid maar tevens webmaster en zaalverantwoordelijke."

"Ongelooflijk hoe hij het klaarspeelt, in al deze verenigingen neemt hij een belangrijke rol op. Hij schrikt er niet voor terug extra persoonlijke tijd en werk toe te voegen aan de reeds verkregen (of gevraagde) taken. Jan is een rasechte vrijwilliger, een vrijwilliger avant la lettre. Ik kan mij moeilijk voorstellen dat er een vrijwilliger bestaat die meer tijd stopt in onbaatzuchtig vrijwilligerswerk van een dergelijk divers en LOKAAL karakter en gedurende zovele jaren dan Jan!”


Inge – De Compainie Battel

Winnaar categorie cultuur

“Inge stampte op een jaar tijd een nieuw dorpstheater uit de grond in Battel en bracht met ‘Brassed Off’ een prachtig gemeenschapsproject tot stand. Inge is 7 jaar geleden in Battel komen wonen, maar het is bewonderenswaardig hoe zij op zeer korte tijd een nieuwe culturele wind laat waaien in het dorp. Met ‘Brassed Off’ werd er een zeer grote groep Battelaars gemobiliseerd (acteurs, podiumbouwers, kostuummakers, schminkers, tappers, ...) om samen aan iets te timmeren. Velen leerden daardoor andere mensen kennen. Zes van de negen acteurs stonden voor de eerste keer op een podium en ze leverden allemaal een prachtprestatie. De 4 uitverkochte zalen (twee in Battel en twee in Leest) met 400 toeschouwers zijn een indicatie van de impact, maar wat voor mij meer zegt is vooral de glimlach die je op de gezichten van Battelaars ziet als je over ‘De Compainie’ of ‘Brassed Off’ spreekt. Die glimlach vertelt veel. Battelaars zijn er terecht fier op dat er nu ook een waardig theatergezelschap in hun wijk actief is en dat ze er op elke moment deel van kunnen uitmaken als ze dat willen. Chapeau dus voor Inge die tijd noch moeite spaarde om van bij de start alles met een grote smile in goede banen te leiden.”


Tris – Alfatuin Bethaniënpolder

winnaar categorie duurzaamheid

“Met een ongelooflijke gedrevenheid, openheid en luistervaardigheid gaat Tris op pad om samen met de buurtbewoners te werken aan een klimaatneutrale buurt, waarin plaats is voor iedereen. Zij kan mensen uit de buurt op een laagdrempelige manier engageren en warm maken om de buurt leuker en de wereld groener en klimaatvriendelijker te maken, zonder ooit belerend te zijn of af te haken wanneer mensen negatief reageren en met een enorm groot hart voor ieders diversiteit. Tris is ons aanspreekpunt voor de buurtmoestuin in een buurt waar buurtwerking zeer moeilijk van de grond kwam. Tris is daarnaast ook als vrijwilliger in Klimaan actief. Ze zet zich bijna 24 op 24 in voor een duurzaam en klimaatneutraal Mechelen.”


Marleen – Vrijwilliger wzc De linde

Winnaar categorie zorg

“Marleen is een 57 jarige vrouw en is vrijwilliger voor het ocmw van Mechelen, dat situeert zich in de Abeelstraat waar ze woont en is verantwoordelijk voor het wel en wee van de bewoners. Ze is ook verantwoordelijk om de containers te plaatsen waar de mensen hun vuil in gooien en als er problemen zijn in het wooncomplex neemt zij contact op met de sociaal assistente.

Marleen is ook vrijwilliger in het woonzorgcentrum in de Abeelstraat, rusthuis De Linde. Daar gaat ze de ene week 3 halve dagen helpen en de andere week twee maal naar vermogen en haar eigen planing. In het rusthuis bestaat haar taak erin de mensen eten te geven, de tafels te dekken voor de bewoners en de mensen te animeren vb. op woensdag staat zij op de afdeling van de mensen met dementie en zingt zij liedjes uit de oude doos.

Op zich misschien niet zo speciaal denken jullie, maar aangezien Marleen zelf kampt met zware gezondheidsproblemen vind ik toch dat ze eens in de bloemetjes gezet mag worden. Ze is een zonnestraaltje en zet zich dag in dag uit voor haar mede mens en probeert er elke dag het beste van te maken.”


Genomineerd in de categorie jeugd

 • Danny – School De Bel Muizen
  “Danny Van Hoof is een fundament van de school. Als vrijwilliger is hij elke dag aanwezig op school. Hij is onze vaste klusjesman die denkt aan de verwarming, muizenvallen controleert, raad geeft over kabeltjes en alles nauwgezet bewaart. Hij is ons praktisch manusje-van-alles. Een container buitenzetten, geen probleem, honderd lichtjes in de refter, Danny hangt ze zonder morren op.”

  “Ik weet zeker dat er weinig mannen zoals hem zijn. Voor al zijn bijdrages wenst hij niet vergoed te worden. Zelfs een gsm of cadeau vindt hij snel overdreven. Met deze nominatie wil ik hem laten weten hoeveel hij betekent voor de school.”

Genomineerd in de categorie sport

 • Bart – Dansschool K!dans
  “Bart is vorig seizoen begonnen als verantwoordelijke van de vrijwilligers bij Dansschool K!dans. Hij kan de mensen warm maken om een handje toe te steken en vergeet zeker niet om nadien iedereen te bedanken. Hij is heel sociaal en een vlotte prater waardoor deze functie op zijn lijf geschreven is. Danzkij hem waren er genoeg helpende handen (bijna 100 personen) voor de dansshow wat toch altijd een hele grote organisatie is en met hulp voor iedereen aangenaam blijft. Ook onderhandelt hij met mensen die Dansschool K!dans een beetje financieel kunnen steunen wat toch ook altijd meegenomen is. Bart is iemand die iedereen een beetje aanspoort en dit toch altijd met een smile. Hij is zeker een positieve waarde voor Dansschool K!dans.
 • Aagie-Anne Demeester – GymFlex Vzw
  “Als bestuurslid en secretaris van GymFlex vzw, is zij de stille hardwerkende kracht in de club. Ze trekt verschillende clubactiviteiten, maakt bestuursverslagen, staat wekelijks mee als helpende oma in de zaal tijdens de kleuterlessen van haar kleindochter en zet zich met hart en ziel in om de club draaiende te houden. Wat geen senicure is aangezien GymFlex vzw een club is met ongeveer 900 leden op verschillende locatie in Mechelen en Sint-Katelijne-Waver. Ze heeft als fantastische eigenschap dat ze steeds kalm blijft, en het hoofd niet laat hangen, maar steeds op zoek gaat naar een oplossing waar iedereen mee kan leven. Ze duikt op, op de ogenblikken dat niemand er nog zin in heeft, en ze weet dan iedereen weer te motiveren zodat iedereen er weer tegenaan gaat.”“Ook is Aagie de drijvende kracht achter de damesturngroep Dames Actief van de club. Niet als lesgever maar als actief turnlid en als organisator van de buitenlandse deelnames van deze groep aan diverse gymnastiekfestivals. Ook daar kruipt heel veel werk in (hotels boeken, vluchten vastleggen, verzekeringen, ... ) maar ook dat doet ze met verve!”

  “Aagie is niet de vrouw van speeches geven of iemand die zelf in de schijnwerper gaat staan maar net daardoor verdient ze deze nominatie omdat ze zelf niet altijd beseft hoe belangrijk ze wel niet is voor de werking van onze club. Aan vrouw uit de duizend, nee, zeg maar gerust een miljoen!”
 • Wilfried - Vzw Badmintonterroristen Muizen
  “Wilfried is een zeer gedreven vrijwilliger. Hij was jarenlang voorzitter van de Rode Kruis afdeling Muizen, en was tevens bestuurder van Rode Kruis Vlaanderen en Rode Kruis België. Hij is altijd paraat en heeft al vele Rode Kruis hulpposten bemand. Hij is momenteel nog altijd bestuurder van Rode Kruis Vlaanderen.”

  “Daarnaast is hij al veel jaren penningmeester van de VZW Badmintonterroristen (Badminton Muizen). Hij staat altijd paraat wanneer er moet gewerkt worden. Hij was tevens nauw betrokken bij de Dorpsraad Muizen en is momenteel nog altijd betrokken bij allerlei initiatieven vanuit het dorpshuis Muizen (bv. Muizen bloemt).”

 • Louis - KFC Walem
  “Louis Teugels zet zich belangeloos al 40 jaar met heel zijn hart in voor KFC Walem. Hij is de motor van de club. Hij zoekt spelers, organiseert evenementen voor de spelers en mist geen enkele wedstrijd. Iedereen kent Louis en hij is een luisterend oor voor elke voetballer bij de club.”

Genomineerd in de categorie algemeen

 • Ali – Zelfstandig vrijwilliger
  “Ali heeft een groot hart. Ali is een optimist. Ali is een echte verbinder, de vleesgeworden inclusiviteit in Mechelen! :-) Ali is een ideeënfabriek gaande van schildercursussen tot frietjesbakken op het binnenplein van het stadhuis tot het bakken van heerlijke zoetigheden en nog veel meer. Ali is de altijd-klaar-staande- helpende-hand, de lijm tussen de meest diverse mensen. Ali is een heel gemotiveerde persoon met heel veel talenten die hij graag inzet om mensen te helpen. Hij werkt hard, is heel gedisciplineerd en ook heel sociaal.”

 • Marleen – Maandblad De Schacht (Dorpsblad Hombeek)
  “Marleen Van Den Heuvel is de bezieler van een maandbladje "De Schacht" dat in Hombeek wordt uitgedeeld. Zij zorgt maandelijks dat alle informatie verzameld wordt van alle verenigingen en scholen van Hombeek. Dit doet zij volledig alleen. Nu is het een onmisbaar boekje vol interessante info geworden voor velen, een efficiënt communicatiekanaal die zelfs in deze digitale tijden toch nog bij 750 gezinnen wordt bedeeld. Ook dit ronddragen wordt vrijwillig gedaan door haar en haar broer Jef.”

  “Het is een unieke taak die Marleen vrijwillig op zich neemt om dit boekje elke maand weer op tijd in de brievenbussen te krijgen. Zij is zelf iemand die niet in de kijker wil lopen, maar zich wel inzet voor een waardevolle taak in de maatschappij. Door deze informatie die maandelijks bij de Hombeekse bewoners terechtkomt, zorgt zij voor een link van informatie die nuttig is en zelfs bewoners kan motiveren om buiten te komen.”

 • Viviane - Dierenbescherming
  “Viviane is vrijwilliger sinds april 2016. Viviane en haar echtgenoot Maurice, die ook al werd genomineerd als vrijwilliger van het jaar in 2018, staan steeds paraat om te helpen tijdens evenementen. Viviane bemant tijdens elk evenement onze stand, door regen en wint. Op 17 mei 2018 adopteerden zij de hond Sparki maar ook dat houdt haar niet tegen om nog 4x/week een halve dag met onze honden te komen wandelen. Bedankt Viviane voor je hulp!”

 • Kristel - Dierenbescherming
  “Kristel is sinds maart 2017 actieve vrijwilliger bij de Dierenbescherming van Mechelen. Sinds jaren biedt zij 2x/week ondersteuning aan het onthaal en is bovendien een opvanggezin voor onze (papfles) kittens. Kristel is altijd heel behulpzaam en flexibel om te helpen. Ook bij evenementen staat zij altijd als eerste klaar om te helpen met de opbouw en afbraak. Bedankt Kristel voor al je hulp!”

 • Susana – Vrijwilliger ‘Mensen maken de Stad’
  “Susana startte als gemotiveerde stagiaire op de dienst STRO bij de stad Mechelen in het kader van haar opleiding voor intercultureel medewerker. Susana volgde mee verschillende projecten op rond diversiteit bij de stad Mechelen o.a. project ‘Samen Inburgeren’ en het project 'De Mensen Maken De Stad'.”

  “Na haar stage kreeg Susana er niet genoeg van en startte ze als vrijwilliger bij Stad Mechelen om de bovengenoemde projecten, die haar nauw aan het hart liggen, verder op te volgen. Jaarlijks organiseert Stad Mechelen een slotfeest voor Mechelaars die hun inburgeringstraject (bij het Agentschap Integratie en Inburgering) succesvol hebben doorlopen en een attest voor inburgering hebben behaald. Susana zou normaal verantwoordelijk zijn voor de catering. Ze schonk drankjes uit, maar daarnaast (door het wegvallen van de monitoren voor de kinderanimatie) ontpopte ze zich tot grote kindervriend en combineerde haar taken met de zorg voor de kinderen die aanwezig waren op het feest.”

  “Wat maakt Susana bijzonder? Dat zijn meerdere dingen! Dat is haar enthousiasme, haar gedrevenheid, haar oprechte interesse in mensen, projecten en om bij te leren, maar ook haar grote dankbaarheid. Ook is ze een heel warm persoon die open communiceert met collega's. Ziezo, redenen genoeg om deze dappere, enthousiaste en leergierige vrijwilliger extra in de bloemetjes te zetten als vrijwilliger van het jaar.”

 • Marika – Dorp Walem
  “Marika organiseert 1x per jaar tijdens het weekend van autoloze zondag Walem een tentoonstelling voor Walems Talent: talent in eigen dorp. Samen met Hilda doet ze via verschillende kanalen een oproep voor deelnemers. Jaarlijks nemen tussen de vijf en tien Walemse talenten deel. Dit gaat van schilderijen, keramiek, beeldhouwwerk, kaarten,.... Iedereen kan deelnemen, er wordt geen onderscheid naar het binnengebrachte werk. Alles wordt even professioneel tentoongesteld. De opstelling van al deze kunstwerkjes duurt minstens 4 dagen. Ze organiseren ook een echte vernissage opgeluisterd door klassieke muziek en met drankje en hapje. 

  "Marika en Hilde zorgen dat kunst een plek krijgt in het dorp en dat lokaal talent ook een eigen toonplek heeft.”

Genomineerd in de categorie cultuur 

 • Marcel – Leest Geweest
  “Marcel doet al meer dan 40 jaar opzoekingen naar het verleden van het dorp Leest. Informatie vergaarde hij door opzoekingen in het stadsarchief van Mechelen en ook door documenten uit " De Band " , een maandblad van Milac . Marcel is dagelijks minstens zes uur per dag bezig om het archief van Leest te ontrafelen. Na de belichting van Leest voor 1900 heeft Marcel alle informatie die zich na deze periode afspeelde opgezocht en verwerkt in talloze documenten. Marcel heeft dit alles digitaal in zijn bezit en wordt nog elke dag aangevuld doordat er nieuwe informatie binnenkomt. Marcel werd genomineerd voor zijn onverbiddelijke werkkracht, zoektocht en de tienduizenden uren die hij belangeloos besteedt aan Leest. Door hem heeft Mechelen een inzicht over één van zijn bijhorende dorpen.”

Genomineerd in de categorie duurzaamheid

 • Omer - Compostbeheerder Karmelietentuin Heihoek
  “Omer is al enkele jaren een toegewijde peter van de Korte Pennincstraat. Niet alleen houdt hij de straat en de Karmelietentuin netjes maar sinds de opstart van de nieuwe compostplaats in de Karmelietentuin (zomer 2019) houdt hij daar dagelijks (en soms meerdere keren per dag) toezicht. Hij zorgt dat de compostbakken er netjes bij liggen, ruimt sluikstort op (indien nodig) en organiseert op tijd en stond het "keren" van de compostbakken. Die hebben zo'n groot succes in onze wijk Heihoek, dat een uitbreiding zich opdringt. Samen met Paul die de compostbakken in de Pluktuin (in de De Langhestraat) onderhoudt, vormt Omer een super fijn team. Ook daar gaat Omer dus regelmatig een handje helpen. Dankzij Omer kunnen nu veel Heihoekers hun groenafval kwijt in een nette, onderhouden omgeving. Wij vinden dit een voorbeeld voor onze buurt (en voor andere buurten) en dat verdient een welgemeende dankuwel!”
 • Romina – Proper Battel
  “Romina is er in geslaagd op een heel fijne manier de verschillende opruiminitiatieven in Battel te bundelen en mensen te laten samenwerken rond het opruimen van zwerfvuil. In 2019 werden maar liefst drie grote opruimacties georganiseerd met een grote opkomst en een mooie mix van jong en oud. Ook de lokale basisschool, enkele verenigingen en de middenstand werden betrokken. De acties waren zo succesvol dat ze in 2020 opnieuw herhaald zullen worden. Romina is genomineerd voor haar tomeloze inzet om dit te realiseren.”
 • Jan en Godie – Peter en Meter Begijnenstraat
  “Al jaren ruimen Godie en Jan in de Begijnenstraat en de straat erachter alle vuil van passanten en bewoners op. En dat is behoorlijk veel. Zeker als je weet dat de Vismarkt heel veel volk lokt naar de Grote Markt en omgekeerd. Zij staan ook klaar voor mensen die eenzaam zijn en helpen hun in het gebouw waar zij wonen. Heel lieve mensen die zeer actief de buurt netter houden. Of als de chauffage niet werkt in iemand zijn appartement, komen ze raad brengen. Hoe laat het ook is. Zij zijn ook al op leeftijd maar de man sukkelt met zijn knie maar dat houdt hun niet tegen. Misschien hebben ze niet het grootste netwerk die hun inschrijft want vele van die mensen die ze helpen hebben geen digitale kanalen hebben niet de gewoonte om mensen extra te bedanken via de stad. Daarom verdienen zij de prijs van vrijwilliger. Want vele mensen zijn geholpen. De tijd en liefde die ze erin steken is gewoon uitzonderlijk.” 
 • Dennis – Kinderboerderij Tivoli
  “Dennis helpt op de boerderij, heeft een hart voor dieren. Hij staat voor alle karweitjes klaar. Ook helpt hij ander mensen. Is ook handig. Super kerel. Een veelzijdige voor alles openstaande vrijwilliger! Omdat hij de meest gemotiveerde, grappige, behulpzame collega is."

 • Shana – Kinderboerderij Tivoli
  “Zij is altijd gemotiveerd en zal geen dag overslaan op de aangeduide dag dat ze als vrijwilligster komt werken. Als er een manifestatie is in de kinderboerderij is zij steeds met opgewekt humeur aanwezig. Geen taak(je) is haar teveel, je mag ze alles vragen, in de mate van mogelijkheid zal ze steeds helpen en ondertussen werkt ze hier al vijf jaar mee als vrijwilligster.”

  “Haar taken die ze uitvoert zijn praktisch allemaal gericht op de kinderboerderij, zoals het verzorgen van de dieren : het kammen van de vacht, nagels knippen bij de kleine boerderijdieren (cavia, konijn...), wandelen met de ezels, stallen uitmesten, eten voorbereiden voor de dieren en meehelpen bij 'boer voor 1 dag’.”

Genomineerd in de categorie zorg

 • Gina – Solidariteit voor het Gezin
  “Gina doet dag- en nachtoppas bij heel wat zorgbehoevenden thuis. Ze doorkruist te voet of met de bus heel Mechelen en omstreken om mensen te helpen. Een boodschapje doen, een luisterend oor bieden, mee oplossingen zoeken voor problemen, oppas tijdens weekends,... niets is haar te veel. Ze heeft een heel groot hart en veel geduld. Ze doet dit al twee jaar en is bereid om te helpen bij heel wat verschillende mensen (bv.: personen met verlamming, slechtzienden,...) met verschillende vragen (gezelschap, zwemmen, boodschappen,...), ze gaat alle uitdagingen aan. Daarnaast helpt ze ook als vrijwilliger in lokaal dienstencentrum De Rooster.”
 • Els – Eerst Hulp Bij Werk School Maurits Sabbe
  “Els begeleidt een alleenstaande mama van twee kinderen in onze school, die in een zeer kwetsbare situatie verkeert. Enerzijds doet zij dit via EHBH, anderzijds is zij ook - toevallig - aan dit gezin gekoppeld via de Lage Drempel. Die toevalligheid toonde aan dat deze mama het erg nodig had. Els kan de kranige mama en haar gezin op deze manier dubbel bijstaan, voor de kinderen en ook voor zichzelf persoonlijk. Ik ben Els daarvoor heel dankbaar, want ik ben er van overtuigd dat zij heeft kunnen bijdragen tot de kleine verschilletjes, die een grote meerwaarde betekenen.”
 • Ron – Wijkwerking Battel
  “Ron richtte samen met zijn vrouw Renelle  en Mat fietslessen in voor 3 Battelse vrouwen die nog niet konden fietsen. Gedurende de ganse zomer werd zowel op woensdagavond als op zaterdagvoormiddag (maar liefst 17 keer) fietslessen ingericht. Ron regelde ook de fietsen en de verzekering etc. zodat alles in de beste omstandigheden kon verlopen. Ron realiseerde ook de herstelling van een oud kapelletje op de Hogeweg in Battel. Hij redde het begin 2019 van de ondergang. Ron regelde de herstelling en de financiering, de herplaatsing en de herinwijding. Vooral de gedrevenheid voor de zorg voor Battels erfgoed is Rons verdienste.” 
 • Lucienne – De Esdoornschool
  “Wij, de Esdoornschool, willen graag Lucienne Bosmans voorstellen. Ondanks dat zij zelf geen kinderen meer heeft in onze school, is ze steeds bereid om te helpen. Zij maakt voor het Sinterklaasfeest de individuele zakjes (dat zijn er 500) voor alle kinderen. Ook kinderen met een speciaal dieet (glutenvrij, lactose,...) krijgen een aangepast zakje. Voor de mandarijntjes gaat ze naar de vroegmarkt omdat ze daar het goedkoopst zijn, de chocola koopt ze waar het goedkoop is... Hetzelfde voor de zakjes van de paashaas. Tijdens de instuif en Sint Maarten maakt ze deeg voor pannenkoeken en komt ze ook pannenkoeken bakken in de school. Zij maakt de kostuums voor de kleuters als er een optreden is voor het grootoudersfeest of instuif. Zij is een helpende hand tijdens de schoolreizen, hier probeert ze ook de kinderen te boeien. Als er een kindje zijn boterhammen vergeten is tijdens de schoolreizen geeft ze haar eigen boterhammen aan dat kind.”

  “Ze is bijzonder omdat ze heel neutraal is, ze oordeelt niet en maakt geen onderscheid in kinderen. Ze doet haar werk zonder er enig belang bij te hebben: de vriendschap en kinderen gelukkig zien is het belangrijkste voor haar. Ze is heel geëngageerd, enthousiast en vrolijk. Niets is haar teveel, we kunnen steeds bij haar terecht, ze staat klaar voor iedereen en ze houdt met iedereen rekening."

  "Als ze ziet dat er kinderen zijn met minder verzorgde of kapotte kledij schenkt ze andere kledij. Regelmatig staat ze op 2 de handsbeurzen om kledij voor anderen te verkopen zonder er voordeel bij te hebben. Ze verdient het om te winnen omdat: heeft een hart van goud, is een duizendpoot en staat steeds klaar om te helpen.”
 • Agnes – AZ Sint Maarten
  “Agnes Vervloessem is een vaste waarde als vrijwilliger binnen ons ziekenhuis. Ze maakt al deel uit van ons team vrijwilligers sinds meer dan 20 jaar en is zeer geëngageerd, zowel bij ons als elders.”

  “Elke dinsdag- en vrijdagvoormiddag staat Agnes paraat om haar steentje bij te dragen binnen de dienst intern patiëntenvervoer. Op deze dienst is zij al sinds haar start actief. Ze is zeer flexibel en leergierig. In een mum van tijd leerde zij haar weg kennen in het nieuwe ziekenhuis. Het digitaal werken met het softwarepakket dat de vervoeren beheert had ze ook vrij snel onder de knie. Dat alles is niet altijd vanzelfsprekend voor iemand op tram 7

  “Niets is Agnes teveel. Met fierheid en veel liefde voor het vrijwilligerswerk is zij de rots in de branding van het team waarvan ze deel uitmaakt. En dat niet alleen binnen de dienst intern patiëntenvervoer, ze staat op zondag ook paraat op de pastorale dienst. Wat ooit in 2000 begon als eenmalig invallen binnen dat team werd een tweede keer, een derde keer,… Uiteindelijk staat ze er nog steeds! Ze zorgt ervoor dat de patiënten de viering in de kapel kunnen bijwonen of brengt de communie naar de kamer als dat niet mogelijk is voor de patiënt. Komt ze elke zondag? Nee, dat niet. Agnes verdeelt haar tijd op zondagvoormiddag over ons ziekenhuis en de twee woonzorgcentra waar ze ook op haar kunnen rekenen. Thuis is ze dan dus ook weer niet. Ze is duidelijk een bezige bij in functie van anderen. Als je vraagt om Agnes te beschrijven, dan krijg je te horen dat ze zeer zorgzaam is, discreet maar met een grote wijsheid. Ze is attent, sociaal en zeer collegiaal. Ook al vrijwilligt ze in 3 verschillende organisaties, ook dan is ze nog altijd bereid om in te springen. Samenvatten waarom Agnes de prijs verdient is moeilijk. Ze is er eentje uit de duizend!”
 • Leen en Sarah – Babytheek
  “Mechelen is sinds eind 2019 een mooi project rijker! De babytheek! Sarah en Leen zijn de drijvende kracht achter de babytheek. Knap dat zij helemaal op vrijwillige basis heel dit project op poten hebben gezet en dit met heel veel enthousiasme, wilskracht, goesting, overtuigingskracht,... verder uitbouwen. Zij hebben hierbij oog voor duurzaamheid, maatschappelijke kwetsbaarheid,... en samenwerking met heel veel partners. Niet evident om dergelijk project helemaal vrijwillig te doen!”