stroom_digitaal_koppelbeeld.jpg

Wat is een circulaire stad?

Stroom wil samen met jou bouwen aan een circulaire stad. Dit betekent dat we komaf maken met een economie waarin we een product maken, gebruiken en daarna weggooien. In een circulaire stad gaan stromen van water, energie, voedsel, materialen en diensten niet verloren. We gaan er slim aan de slag met deze stromen zodat weggooien niet meer hoeft.

Afval wordt vermeden, en het afval dat er is wordt grondstof voor iets nieuw. Spullen worden zo veel mogelijk hersteld en hergebruikt, zodat we veel minder nieuwe grondstoffen moeten aanboren. Of bepaalde spullen worden gedeeld. Want niet iedereen heeft die dure boormachine of de BBQ-set op elk moment in het jaar nodig.

Dat is een goede zaak voor onze portemonnee, want grondstoffen worden steeds duurder. En ook een goede zaak voor het klimaat, dat in toenemende mate onder druk staat. Bovendien wordt ook het buurtgevoel versterkt, want het delen van spullen, eten, en talenten, zorgt voor gedeeld geluk.

Werking van een circulaire stad in beeld

afbeelding circulaire stad

Maar een circulaire economie is meer dan materiaal of voedsel recycleren, herstellen, delen en hergebruiken. In een circulaire stad worden alle reststromen gevaloriseerd, afbraakmateriaal gerecupereerd, en zijn energie- en watervoorzieningen hernieuwbaar en zuinig. Zo blijven we slim en efficiënt in onze dagelijkse behoeftes voorzien in de toekomst.

Wie wil weten hoe het leven er uit ziet in een circulaire stad, vindt toekomstbeelden op de Reburg2050-website.

Voorbeelden van circulaire projecten in Mechelen:

Meer circulaire inspiratie vind je hier.

 

Zelf iets organiseren?

Iets op poten zetten, vraagt wel wat inspanning.

Alle hulp is hierbij welkom, dat begrijpen we.

De stad ondersteunt vele projecten met: