Stroom is een project van Stad Mechelen om samen met de Mechelaars te evolueren naar een circulaire stad.

Stroom voor de Mechelaar

In een circulaire stad maken we komaf met het weggooien van producten na gebruik. We proberen zo veel mogelijk spullen te herstellen of hergebruiken, zodat we minder nieuwe grondstoffen moeten aanboren. We gaan ook spullen delen of uitlenen in plaats van ze individueel aan te kopen. Want niet iedereen heeft die dure auto, boormachine of babyspullen constant nodig? Door op deze manier om te gaan met materialen, versterken we ook het buurtgevoel. Want het delen van spullen of samen tuinieren, zorgt voor gedeeld geluk.

Zoek je ideetjes om zelf circulair aan de slag te gaan? Klik dan hier.

Stroom voor bedrijven

Ook bedrijven slaan het pad van de circulaire economie in. Want grondstoffen worden steeds duurder, dus is het slim om afval te beschouwen als de grondstof voor nieuwe producten. De circulaire economie zorgt voor nieuwe, soms sociale, tewerkstelling. Bovendien zorgen we met een circulaire economie voor toekomstige generaties in de stad. 56% van de broeikasgassen ontstaan door de manier waarop we materialen en voeding consumeren, dus energiezuinig worden en onze vervoersmiddelen aanpassen is niet genoeg. Tijd dus dat we waardevolle grondstoffen en materialen zo lang mogelijk zo hoogwaardig mogelijk in de economie houden, en voedselverspilling tegengaan.

Stroom is een project van Vlaanderen Circulair i.s.m. Stad Mechelen en wordt mede mogelijk gemaakt door CECI Interreg Europe.