stroom_digitaal_koppelbeeld.jpg

Hoe wordt jouw leven gemakkelijker?

  • Verzamel je veel afval, en wil je dat vermijden?
  • Wil je minder betalen voor water of energie?
  • Wil je gezond eten, maar heb je weinig tijd om te koken?
  • Verloopt je ochtend chaotisch om op tijd op school en werk te geraken?
  • Heb je andere noden in je dagelijks leven?

Antwoord je ‘ja’ op één van deze vragen? Dan is het nieuwe Citylab Stroom iets voor jou!

Stroom

Stroom is een project van stad Mechelen dat slimme en circulaire oplossingen wil bieden voor de alledaagse behoeftes van de bewoners en bezoekers in de buurt Bethaniënpolder - Auwegemvaart. Het ultieme doel is om van Mechelen een toekomstgerichte, circulaire stad te maken, samen met haar inwoners.

Want wij zien de stad als een broeinest van bedrijvigheid en creativiteit, waar bewoners, ondernemers, werknemers en stadsdiensten samen de toekomst uitstippelen. En in die toekomst zien wij levenskwaliteit hand in hand gaan met lucht-, voedsel- en waterkwaliteit, met voldoende en betaalbare energiestromen, en sterke relaties met de buren. 

Een circulaire stad: wat is dat?

Stroom wil samen met jou bouwen aan een circulaire stad. Dit betekent dat we komaf maken met een economie waarin we een product maken, gebruiken en daarna weggooien. In een circulaire stad gaan stromen van water, energie, voedsel, materialen en diensten niet verloren, maar gaan we slim aan de slag met deze stromen zodat weggooien niet meer hoeft. Afval wordt vermeden, en het afval dat er is wordt grondstof voor iets nieuw. Spullen worden zo veel mogelijk hersteld en hergebruikt, zodat we veel minder nieuwe grondstoffen moeten aanboren. Of bepaalde spullen worden gedeeld. Want niet iedereen heeft die dure boormachine op elk moment in het jaar nodig.

Dat is een goede zaak voor onze portemonnee, want grondstoffen worden steeds duurder. En ook een goede zaak voor het klimaat, dat in toenemende mate onder druk staat. 


Maar een circulaire economie is meer dan materiaal recycleren, herstellen, delen en hergebruiken. In een circulaire stad worden ook tijd, energie- en watervoorzieningen of ruimte gedeeld tussen buren, of het nu om bedrijven, organisaties of bewoners gaat. Zo kan iedereen er voordeel uit halen, en blijven we slim en efficiënt in onze behoeftes voorzien.

Een urban living lab in Bethaniënpolder - Auwegemvaart

Om van Mechelen die leefbare, toekomstgerichte stad te maken, starten we een proeftuin in een buurt die representatief is voor heel Mechelen. In Bethaniënpolder - Auwegemvaart wonen mensen met diverse sociale en economische achtergrond. Je vindt er handelaars met een duurzame en maatschappelijk verantwoorde zaak. Maar je vindt er ook ’t Atelier en Ecoso, sociaal innovatieve ondernemingen. Bovendien zitten we er dichtbij de groene energieleverancier Eneco.

 

Tijdens de zomer worden de noden en interesses van buurtbewoners en –bezoekers bevraagd. Je zal uitgenodigd worden om mee te doen aan een korte, online bevraging. Je zal fysieke opstellingen in de buurt ontdekken die polsen naar jouw noden in je dagdagelijks leven. We zoeken ook mensen die een dagboekstudie willen bijhouden, of een diepgaandere bevraging willen invullen.

Waarom zou je deelnemen? Gewoon omdat de resultaten van dit project het leven van jou en de andere Mechelaars aangenamer en makkelijker wil maken.

Wie graag meer wil weten over dit project is welkom op een infosessie in augustus in het WZW de Lisdodde.  

In een tweede fase van het project gaan we aan de slag met de resultaten van de bevraging, samen met jou en met de Mechelse ondernemers en handelaars. We verspreiden de resultaten van de bevraging, en organiseren een cocreatiesessie. Hoe circulaire oplossingen kunnen bijdragen tot jouw levenskwaliteit, ontdekken we samen tijdens deze sesie.

Dus, aarzel niet en STROOM mee! Want dit is jouw kans om bij te dragen aan een slim en circulair Mechelen.

Meer info

Julie Poppe | Projectcoördinator Circulaire economie

Stad Mechelen | Strategie en ontwikkeling

Grote Markt 21, 2800 Mechelen, België

T  0(032)15297915 of 0(032)499157130

 

Zelf iets organiseren?

Iets op poten zetten, vraagt wel wat inspanning.

Alle hulp is hierbij welkom, dat begrijpen we.

De stad ondersteunt vele projecten met: