Over project Stroom

Stroom startte in 2018 als project van stad Mechelen en Studio Dott, dankzij de financiering van Vlaanderen Circulair. Samen met buurtbewoners in Bethaniënpolder-Auwegemvaart zochten we uit hoe Mechelaars in hun alledaagse behoeftes willen voorzien, nu en in de nabije toekomst. We vroegen hen hoe hun leven makkelijker, en hun buurt leuker zou worden. Van circulaire economie was nog geen sprake, omdat we mensen niet wilden beïnvloeden en moeilijke termen wilden vermijden.

Toch formuleerden de buurtbewoners heel wat ideeën volgens het circulaire gedachtengoed; ideeën waarin herbruikbaarheid (spullen doorgeven of tweedehands spullen gebruiken), reparatie en onderhoud, en uitleensystemen of deeleconomie centraal staan. Deze stellingen waren bijzonder populair:

  • "Ik zou graag spullen kopen die langer meegaan."
  • "Ik zou graag hebben dat de spullen die ik kocht ook worden onderhouden door de leverancier."
  • "Ik prefereer dat mijn spullen eerst hersteld kunnen worden, vooraleer nieuwe te kopen."

Meer over de methodes en resultaten van het buurtactie-onderzoek vind je in die rubriek. Maar belangrijk is dat we merkten dat er heel wat draagvlak is voor circulaire consumptie, en dat er al heel wat circulaire initiatieven zijn, maar dat deze te weinig gekend en gebruikt zijn.

Ongeacht de achtergrond van de buurtbewoners, willen mensen graag meer lokale producten kopen en minder voedsel verspillen. Mechelaars zijn bereid om allerlei spullen te gebruiken en delen in plaats van  ze zelf te bezitten, vooral als het om kinder- of babykledij, gebruiksvoorwerpen en speelgoed gaat omdat je die maar een beperkte periode nodig hebt,  of om boeken en kunst, omdat je dit graag nu en dan wisselt, om gereedschap dat je niet veel nodig hebt, of om bakfietsen en andere zaken die duur zijn in aankoop.

Lerend uit de interesses en wensen van Mechelaars, zetten we een aantal experimenten op in 2020 om te bekijken hoe we dan best bakfietsen kunnen delen zodat ze toegankelijk zijn voor iedereen, en hoe we de bestaande uitleensystemen in Mechelen zoals de Klusbib mainstream kunnen maken. Stroom evolueert naar een stadsbreed project, en wordt nu gefinancierd door het Interreg Europe CECI project waarin wij onze bevindingen delen met Europese partners, en ondertussen ook van hun ervaringen leren.

Stroom is een project van Vlaanderen Circulair i.s.m. Stad Mechelen en wordt mede mogelijk gemaakt door CECI Interreg Europe.