OPkomst geeft gezinnen een vlotte start

Bij OPkomst kunnen toekomstige en kersverse ouders terecht met hun vragen en bezorgdheden. Een team van deskundigen zoekt samen naar een gepast antwoord op de noden van de zwangere en haar gezin.

OPkomst is een samenwerking tussen Stad Mechelen en Huis van het Kind, met een team dat bestaat uit maatschappelijk werkers en een vroedvrouw. Leen Diels begeleidt als vroedvrouw de groepssessies.

“Wie voor en vlak na de bevalling ondersteuning kan gebruiken, kan bij OPkomst terecht. Dat gebeurt op doorverwijzing. Via een kennismakingsgesprek bekijken we welke begeleiding we kunnen aanbieden. Dat kan gaan van een eenmalig contact over praktische zaken zoals het groeipakket of de zoektocht naar kinderopvang, tot een intensieve begeleiding of een zwangerschapsopvolging in groep. Dankzij de samenwerking met Stad Mechelen kunnen ook problemen met het gezinsinkomen of huisvesting aangepakt worden. We werken echt op maat. Zelf begeleid ik groepssessies in het Huis van het Kind. Daar brengen we per groep minstens vier à vijf vrouwen samen, die ongeveer even lang zwanger zijn. We staan stil bij hun zorgen en twijfels, maar creëren ook ruimte om in alle veiligheid te groeien naar het moederschap en samen met de baby leuke momenten te beleven via babymassage, muziek … De vrouwen vinden steun bij elkaar gedurende de zwangerschap. Die verbondenheid is echt uniek aan dit project.” Leen

Sinds 2020 werden al 14 groepen begeleid en 250 gezinnen ondersteund door OPkomst.