stroom_digitaal_koppelbeeld.jpg

Labo 3: Herstel het contact

Een manier om sociaal contact te herstellen en circulaire consumptie te bevorderen – herstel- en uitleensystemen met en voor de buurt, zoals een bibliotheek voor gereedschap, babyspullen of kinderfietsendeelsysteem de fiets-o-theek. Er zijn al heel veel sociale en circulaire initiatieven in Mechelen, maar het is weinig gekend en weinig gebruikt.

Buurtbewoners droomden van een ontmoetingsplek waar men terecht zou kunnen om spullen te (laten) herstellen. Ook werd het idee geopperd om een bibliotheeksysteem voor kinderspeelgoed en/of kinderspullen bijvoorbeeld in  te richten in het Woonzorgcentrum de Lisdodde. Zo kunnen senioren in contact komen met de kinderen en wordt de buurt binnengebracht in het WZC.  Misschien meer iets voor de dienstencentra, waar nog veel actieve senioren zijn? Want al deze sociale en circulaire initiatieven zijn op zoek naar vrijwilligers om de bibliotheek open te houden, spullen te onderhouden en te herstellen, …

Een ontmoetingsplek en gedeelde droom vonden ze alvast in de buurtmoestuin, die nu dankzij enkele enthousiaste buurtbewoners tot stand komt. Daarnaast proberen we de in kaart gebrachte drempels voor gebruik van de bestaande bibliotheken van spullen in Mechelen weg te werken in een pilot met de Klusbib en de Ecokoeriers. Benieuwd of meer mensen gebruik zullen maken van de Klusbib, de Mechelse gereedschapsbibliotheek, als het aanbod dichter bij hen thuis komt en makkelijker te ontlenen (meer afhaalpunten).

Wil je vrijwilliger worden bij de babytheek van Mechelen of bij de Klusbib, of heb je spullen te geef? Neem dan een kijkje op hun website.

Stroom is een project van Vlaanderen Circulair i.s.m. Stad Mechelen en wordt mede mogelijk gemaakt door CECI Interreg Europe.