stroom_digitaal_koppelbeeld.jpg

Labo 2: Circulaire markt

Buurtbewoners geven aan graag lokale producten te willen kopen: groenten en vlees van lokale boeren, liefst zonder al te veel verpakkingsafval. Ze willen graag meer biologisch eten als dat betaalbaar is, omdat gezondheid voorop staat. Bewoners zijn ook zwerfvuil en de plastic soup beu, en voedselverspilling vindt iedereen zonde.

Tijd dus om het lokale, duurzaam geproduceerde voedselaanbod meer gekend te maken, en makkelijk beschikbaar voor de buurtbewoners. Zo gingen we op zoek naar een afhaalpunt voor Biobuur. Als je een garage of andere beschutte plek wil openstellen op donderdagnamiddag, geef dit dan door aan Julie.

Omdat we merkten dat het aanbod er wel is, maar niet gekend is, net als het aanbod van andere circulaire consumptiegoederen en –diensten zoals de spullenbibliotheken, brachten we dit samen op een kaart, in partnerschap met Vormingplus regio Mechelen. Deze kaart vind je onder Mechelen Bruist.

Ook organiseerden we een fysieke circulaire markt in de oude kampeerwinkel de SON, ism cvba Sundry Seeds, om het aanbod beter gekend te maken. Hopelijk wordt dit verdergezet tot een terugkerend event. Kabas, Broodbroeders, de herstellers van Hombeek, AMAi, Kato Gateaux, Baarbeekhoeve, Dear planet, en Sheep on wheels waren alvast van de partij.

Stroom is een project van Vlaanderen Circulair i.s.m. Stad Mechelen en wordt mede mogelijk gemaakt door CECI Interreg Europe.