stroom_digitaal_koppelbeeld.jpg

Labo 1: Klusklub

Stel je voor: Een systeem waarbij mensen die iets willen laten doen in hun huis, beroep kunnen doen op buren die er het juiste materiaal of talent voor hebben. Zo leer je de talenten van de mensen uit je omgeving kennen, en geraakt dat kapstokje eindelijk aan de muur. En als het materiaal ontbreekt, kan er nog steeds materiaal worden uitgeleend van de Klusbib.

Hier werden de deelnemers van het Stroom-atelier helemaal warm van. Daarom gingen we, samen met enkele buurtbewoners, in gesprek met de Mechelse ondernemers achter We Tasker: een digitaal deeleconomie-platform om mensen die een klusje willen laten doen te linken aan mensen die klusjes willen doen om iets bij te verdienen. We brachten hen in gesprek met mensen van Deelbaar Mechelen vzw die bij de oprichting van hun vzw ook droomden om talenten te delen onder Mechelaars, met LETS Mechelen vzw, een verzekerd systeem om taken en goederen te ruilen aan de hand van een alternatieve munt, en de Keeting vzw die met haar Mechelse koekoeks een alternatieve munt aanbiedt aan mensen in kwetsbare situaties als vergoeding voor vrijwilligerswerk. Zij kunnen met de Mechelse koekoek betalen in de Kringwinkel, fiets-o-theek, bij Vormingplus regio Mechelen,  Open school en de Klusbib.

Uiteindelijk kwamen we tot de conclusie dat buurtbewoners het liefst een niet-geldelijk systeem willen, om taakjes te kunnen uitbesteden waarvoor ze weinig tijd kunnen of willen vrijmaken. In ruil doen ze met plezier iets voor een ander, maar wel mits verzekering. Het gaat dus om talenten ruilen en sociaal contact vergroten. Dit is wat het bestaande LETS systeem in Mechelen nastreeft. 

Stroom is een project van Vlaanderen Circulair i.s.m. Stad Mechelen en wordt mede mogelijk gemaakt door CECI Interreg Europe.