Gevelbanken en picknicktafels

Aperitieven met je buren op een gevelbank of aan een picknicktafel

Waar leer je jouw buren kennen? Op straat natuurlijk!Met een gevelbank of een picknicktafel geven we Mechelse buren een kans om kennis te maken met elkaar, te aperitieven in het zonnetje of om gewoon wat bij te babbelen.

Wat is een gevelbank?

Een gevelbank is iets heel simpel, twee inklapbare beugels aan de gevel van een huis en een plank. De bank is eigendom van de buurt, alle buren mogen ze gebruiken. De beugels kan je snel inklappen als je ze niet gebruikt of als er iemand in een rolstoel of met een kinderwagen langskomt.

Een picknicktafel in jouw straat?

Heb je een stukje openbare ruimte in je straat? Dan is dat misschien de perfecte plek om een picknicktafel te zetten. In tegenstelling tot de gevelbanken kan je de picknicktafel gewoon laten staan.

Wie kan een gevelbank of picknicktafel aanvragen?

We willen buren zo veel mogelijk kansen geven om samen te komen. Het gevoel van verbondenheid haal je vooral uit een goed contact met je buren. De bank verlaagt de drempel om samen te komen. Want en babbel met de buren is voor heel wat mensen een van de leukste momenten op een zonnige zomerdag.

Iedereen kan een gevelbank aanvragen. De aanvraag gebeurt door een groepje van drie buren, de peters en meters van de gevelbank. Ze zijn het aanspreekpunt voor de stad en stimuleren andere buren om de bank te gebruiken. Ze zorgen ook voor het onderhoud en een goede toegankelijkheid van het voetpad.

Hoe vraag je een gevelbank of picknicktafel aan?

Je aanvraag doe je via het webformulier. Als je aanvraag volledig is, nemen we contact met je op. Met behulp van een handleiding kan je de bank makkelijk zelf plaatsen.

Niet zo handig? Dan helpen de collega's van Stad Mechelen je met veel plezier. De picknicktafels worden sowieso geplaatst door de uitvoeringsdiensten van Stad Mechelen, als het nodig is verankeren ze de bank.

Wat kost het?

Een gevelbank of een picknicktafel aanvragen is gratis. Er is wel een beperking in beschikbaarheid per jaar.