Winnaar en genomineerden 2019 - organisaties en verenigingen

Genomineerden Prijs voor de Vrijwilliger 2019 - organisaties

Rode Kruis Mechelen-Bonheiden - Winnaar 2019

Het Rode Kruis is er voor iedereen en ook de lokale afdeling Mechelen-Bonheiden doet zijn best om het doel van Rode Kruis Vlaanderen te behartigen. Elk jaar opnieuw voorzien ze meer dan 1.000 uren hulpverlening op evenementen, elk jaar leren ze meer dan 100 mensen tijden de EHBO-cursus hoe ze een mensenleven kunnen redden. En ook bij het doneren van bloed helpen de vrijwilligers de mensen verder.

Een concert, een sportwedstrijd of een ander groot evenement. Overal vind je vrijwilligers van het Rode Kruis. Daarnaast leren ze ook aan anderen hoe zij mensen kunnen helpen. Ook met hun bloedinzamelingen maken ze zich onmisbaar in de zorgsector. Dik verdiend werden ze op zondag 24/2 beloond met de Prijs voor de Vrijwilliger in de categorie organisaties en verenigingen.

M-Crew

Ze zijn de onmisbare schakel voor de evenementen van ‘De Zomer Is Van Mechelen’ tijdens de zomer en ‘Mechelen Houdt Je Warm’. De M-crew is een pouie van 400 vaste vrijwilligers die zich zomer en winter inzetten voor de Mechelse activiteiten. Tappen, mensen ontvangen, bevoorrading, beveiliging… ze doen alles met de glimlach en met veel enthousiasme. Daarnaast zijn er ook enkele die de nieuwe vrijwilligers op sleeptouw nemen om ook hen de kneepjes van het vak te leren. Iedereen is welkom bij de M-crew.

De Klusbib

De Klusbib promoot het duurzaam omgaan met materialen, via een uitleensysteem van klusmateriaal. Een boormachine die je misschien maar één keer per jaar gebruikt, hoef je dankzij het uitleensysteem niet zelf aan te kopen. Het is laagdrempelig en draait slechts op een vijftal vrijwilligers. De Klusbib werkt nauw samen met de kringloopwinkel, er worden mensen van Emmaus betrokken bij het openhouden van de Klusbib, er zijn straathoekwerkers die beroep doen op het materiaal. Daardoor is het een op en top Mechels project.

Rode Kruis Mechelen-Bonheiden

Het Rode Kruis is er voor iedereen en ook de lokale afdeling Mechelen-Bonheiden doet zijn best om het doel van Rode Kruis Vlaanderen te behartigen. Elk jaar opnieuw voorzien ze meer dan 1.000 uren hulpverlening op evenementen, elk jaar leren ze meer dan 100 mensen tijden de EHBO-cursus hoe ze een mensenleven kunnen redden. En ook bij het doneren van bloed helpen de vrijwilligers de mensen verder.

Flatwachters van Woonpunt

Woonpunt Mechelen verhuurt sociale woningen aan ongeveer 2500 gezinnen in Mechelen. Vaak wonen heel veel gezinnen dicht op elkaar en is samenleven niet altijd evident. Mechelen kan rekenen op 17 vrijwilligers gespreid over verschillende wijken en complexen. Het gaat over huurders die in hun gebouw of in hun omgeving bij wijze van spreken dag en nacht klaar staan voor zowel Woonpunt als voor hun buren en medebewoners. Ze zijn een brugfiguur tussen Woonpunt en medebewoners, voeren kleine klusjes uit, ze informeren mensen, luisteren naar problemen, enzovoort.

Bibliotheek Mechelen

Met ongeveer 60 personen zijn ze, de vrijwilligers van de bibliotheek van Mechelen. Allemaal mensen met stuk  een liefde voor de bib, het boek of de bibliotheekgebruiker. Verschillende vrijwilligers helpen bij de dagdagelijkse activiteiten in de bibliotheek. Van boeken wegzetten tot rangschikken. Van plastificeren tot herstellen. Van aankoop tot afvoer. Van een vriendelijke onthaal ter promotie van nieuwigheden in de bib tot een streng maar rechtvaardig toezicht in de studiezaal tijdens de examenperiodes. Daarnaast kan de bibliotheek voor de talrijke activiteiten steeds beroep doen op hen. De vrijwilligers schenken een frisse Carolus na een ontspannende lezing, ontvangen deelnemers van een opleiding met een mooie glimlach, of begeleiden hen tijdens het groot dictee doorheen deze hemelse literaire ervaring. Om de twee weken staat een duo klaar in de jeugdbibliotheek om de kleinste inwoners van Mechelen te ontvangen en trakteren op een gratis voorleesuurtje. Ze kijken ook allemaal uit naar de verhuis naar Het Predikheren en ook daar zullen we hun hulp goed kunnen gebruiken.

Wandelclub Opsinjoorke

Deze wandelclub heeft heel wat medewerkers voor de diverse wandeltochten die ze elk jaar organiseren.  Dit jaar telden wij 204 wandelleden. Op elke wandeltocht zijn heel wat leden die zich dan ook inzetten om de wandelaars een aangename wandeldag te bezorgen. Tijdens de laatste Gouden Carolus Christmaswandeling "Mechelen in kerstsfeer en in den doenker" op mochten ze 4.557 wandelaars verwelkomen. Een succes dat niet behaald zou kunnen worden zonder de inzet van de vrijwilligers.

Buddy Mechelen

Buddies zijn vrijwilligers die zich één of twee keer per week vrij maken om langs te gaan bij een leerling van het lager of secundair onderwijs. Niet alle kinderen hebben het makkelijk op school. Een beetje extra steun en motivatie maakt vaak al een groot verschil. Een buddy geeft een leerling een duwtje in de rug. Leerlingen die zich goed voelen op school halen betere resultaten. Dit doen ze in samenwerking met de school en met de ouders. Dit project is gestart in september en alle vrijwilligers, leerlingen en scholen zijn zeer enthousiast over het project.