De Alfatuin

Een heel diverse groep buurtbewoners vond elkaar om vanaf 2020 samen op het grasveldje in de Prosper De Troyerstraat een moes- en fruittuin te delen, en misschien zelfs kippenren en composteerstraat. Ook al hebben velen geen groene vingers, men vindt zo’n buurtmoestuin de ideale plek om te genieten, ontspannen, bij te praten met buren of nieuwe buren te leren kennen, en nu en dan vruchten te plukken.

Ook J@M vzw was heel enthousiast om hier de jongeren en kinderen van de buurt bij te betrekken. En een collectieve regenwateropvang kan hier niet ontbreken.

Betrokken partners

Stroom ging op zoek naar kennis en expertise rond moestuinieren voor de buurtbewoners, bij Velt Mechelen, de boomgaardenstichting en Citamine. Citamine ondersteunt hen nu voor het eerste jaar, voor het zaaiplan, aanplant, kortom om de buurtbewoners op weg te zetten. De stad leverde de eerste fruitboompjes met de campagne Boom zoekt grond, en twee citernes voor de collectieve regenwateropvang. Dankzij IVAREM werd een container geplaatst om het tuinafval van de buurtbewoners in te zamelen in november. In ruil voor dit tuinafval, krijgt de Alfatuin binnenkort hoogwaardige compost.

Mechelen Klimaatneutraal geeft een subsidie om materialen aan te kopen en moestuincoaching te financieren. Volgens de circulaire principes, kiezen de buurtbewoners resoluut voor tweedehands materialen, en zoeken ze nog buren die plantjes, zaaigoed of tuingereedschap te geef of te leen hebben.

Feestelijke opening buurtmoestuin

Op 25 januari zijn jullie alvast welkom op de feestelijke opening van de moestuin! In elk daaropvolgend weekend zijn alle helpende handen welkom om de aanplant in maart 2020 te starten. Twee perenbomen en twee pruimelaars zijn nu al geplant.

Meewerken?

Wil je graag meewerken aan de tuin? Contacteer dan Tris Segers en hou Hoplr of het infobord op de Alfatuin in de Prosper de Troyerstraat in de gaten.

Wil je leren composteren, voor de Alfatuin, of voor bij je thuis? Welkom op de composteerworkshop onder leiding van een ervaren compostmeester op 22 februari, om 14 u in de Alfatuin. Andere moestuin-activiteiten in het voorjaar vind je op onderstaande kalender.

Stroom is een project van Vlaanderen Circulair i.s.m. Stad Mechelen en wordt mede mogelijk gemaakt door CECI Interreg Europe.